За фестивала

ФЕСТИВАЛ НА ПРИКЛЮЧЕНИЯТА ВЪВ ВРАЧАНСКИЯ БАЛКАН

01-04 юли, 2021 г.

 

Фестивалът ще се проведе от 1 до 4 юли на различни локации в Природния парк „Врачански Балкан“, както и в населените места около парка: гр. Враца, с. Згориград, с. Паволче и с. Челопек.

Организатори на Фестивала на приключенията са Община Враца, Природен парк „Врачански Балкан“ и консултантска фирма Екотур Консултинг в партньорство с туристическата платформа OPEN VRATSA (openvratsa.bg).

Природен парк „Врачански Балкан” обхваща по-голямата част от Врачанската планина и масива на Лакатнишките скали. Създаден е с цел опазване на богатото биоразнообразие на планината, много редки и защитени видове. На територията на парка има много природни забележителности и туристически атракции, като най-популярна е пещерата Леденика. Паркът предлага интересни туристически и познавателни пътеки, кътове за пикник и отдих (vr-balkan.net).

Фестивалът на приключенията е уникално по рода си събитие като формат и замисъл. Тази иновативна форма за провеждане на фестивала е особено ценна в условията на пандемия с ковид 19 – дейностите по програмата ще са пръснати в различни локации в парка, като ще се избягва струпването на много хора на едно място. Повечето занимания ще са на открито и с ограничен брой участници – от 20 до 50, което ще осигури и безопасността им.

Сред дейностите в програмата са вело- и планински преходи, скално катерене, фототурове, кулинарни предизвикателства, базар на традиционни храни, рок, бирен фест и др. Ако обичате природата, преходите в планината, приключенията, селската храна, искате да поспортувате след дългия период на обездвижване в къщи – то Фестивалът на приключенията във Врачанския Балкан е точно за вас! Програмата е насочена както към любителите на екстремните преживявания, така и към начинаещи приключенци. Специални занимания предвиждаме и за децата – еко- и кулинарни ателиета, пътуване във времето, среща с приказни герои!

Организаторите приканват спортни клубове, читалища, професионалисти и хора с креативни идеи от Врачанския край да кандидатстват със свои предложения за програмата. Фестивал – създаден от местните общности! Част от събитията ще бъдат безплатни, особено тези за децата, но повечето от събитията ще бъдат с такса, което ще обезпечи и провеждането им и ще допринесе за устойчивостта на следващите издания на фестивала – с част от приходите ще се създаде специален фонд към Община Враца.

Програмата на фестивала е отворена за кандидати и от цялата страна, но приоритет имат предложенията на местните клубове и организации. След приключване на срока за кандидатстване – 2 май 2021 г., комисия ще избере най-интересните предложения и ще състави програмата по дни, като едновременно може да има събития на различните локации.

Желанието на организаторите е фестивалът да се превърне в ежегодно събитие, което да привлича хиляди туристи и да допринесе за превръщането на Враца и природния парк в желана туристическа дестинация за приключенски и планински туризъм!

Фестивалът се организира с финансовата подкрепа на Фондация „Америка за България“ по проект „Фестивал на приключенията във Врачанския Балкан – обединение на местните общности за успешна туристическа дестинация“, на Екотур Консултинг ЕООД (https://ecotourconsulting.eu)


За връзка с организаторите:

[email protected]
0885 702 497 – Антония Чиликова
0878 656 659 – Бориана Статкова

Open Vratsa