Враца отваря врати за туристи с нова платформа “Open Vratsa”

Платформа информира за забележителностите край Враца
11 август 2020
„Отвори Враца“ и ще я видиш както никога досега
11 август 2020

Омагьосваща природа, богата история, кулинарни приключения и нов имидж. Това са елементите, на които ще заложи “Open Vratsa” (openvratsa.bg) – новата туристическа платформа на Враца, дело на екип от експерти, завърнали се да работят в родния си град, подкрепени от Община Враца в лицето на кмета на града Калин Каменов и Фондация “Америка за България”.

“Вярвам, че тази инициатива – плод на обединените усилия на толкова много хора, ще даде добър сигнал на бизнеса в града, на всички туристически обекти в региона и, разбира се, на туристите от цяла България. Стремим се да им покажем силните си страни, най-напред с нашето гостоприемство и многообразните природни забележителности на региона, които наистина омагьосват”, заяви Калин Каменов по повод пускането на новата туристическа платформа.

В сърцето на “Open Vratsa” е едноименният уеб портал OpenVratsa.bg, чиято цел е да изпълнява няколко ключови функции едновременно – да информира за всички събития в града и региона и да е наръчник за най-интересните природни и културни забележителности. Също така платформата ще събира на едно място любопитни истории от миналото и настоящето, които напомнят за богатата история и съществената роля, която Враца е заемала още от времето на траките.

Именно от периода на античността датира една изключителна археологическа находка – най-голямото съкровище, открито на територията на страната. Рогозенското съкровище, намерено през 1986 година в село Рогозен, е изложено за посетители в Регионалния исторически музей в град Враца.

“Развитието на културно-исторически и природен туризъм сплотява местните общности и им дава възможност да работят за подобряване на местната икономика и качеството на живот”, споделя Юлиана Дечева от Фондация “Америка за България”.

От Фондацията информират за още една тяхна инициатива – конкурс за финансиране на проекти за развитие на туризма в Северозападна България и за популяризирането ѝ като привлекателна туристическа дестинация.

Екипът, създал “Open Vratsa”, се фокусира върху популяризирането на града и региона чрез най-впечатляващите забележителности като пещерата “Леденика”, проходa “Вратцата”, водопадa “Скакля”, природен парк “Врачански Балкан”, къщата музей на баба Илийца, паметникa на връх Околчица и атрактивни събития като “Фолклорен събор Леденика”, “Фестивал на баницата”, “Музика в пещерата” и други.

Вече е в процес на подготовка и вторият етап от развитието на “Open Vratsa”, който ще предложи нови продукти, услуги и преживявания, свързани с кулинарен и винен туризъм, еко пътеки и утвърждаването на Враца като най-подходящото място за практикуване на приключенски туризъм – алпинизъм, планинско колоездене (Freeride и Trial), парапланеризъм, делтапланеризъм и други.

OpenVratsa.bg е вече активен, като в него ще откриете и информация за хотели, къщи за гости, ресторанти в региона, както и обща информация за това как да стигнете до избраната дестинация.

Източник: https://www.dnevnik.bg/

Open Vratsa