Враца – бяла и красива

Врачански Балкан
11 март 2020

Враца – бяла и красива

Враца е величествен град. От едната му страна се издигат скалите на Балкана, от другата се разстилат полета чак до Дунав, а между тях градът живее сред зашеметяващо древно наследство и ежедневие с вкусна храна за тялото и за душата. Допреди години почти непозната дестинация, сега градът привлича все повече гости, които искат да видят света от високо, изкачвайки Врачанския Балкан, да се потопят в богатата история на региона или просто да си прекарат приятно сред красивата природа. В района са открити едни от най-древните и богати находки от праисторически хора. Обитаван е от хилядолетия, а пластовете история постепенно са разкрити в последните десетилетия. По-голямата част от намереното е изложено в Регионалния исторически музей.

Блясъкът на миналото

Музеят е далеч от представата за прашен и скучен склад за предмети – той се простира в една сграда с Художествената галерия. Враца е единственият български град, в който са запазени две средновековни кули, строени от местни феодали, вероятно през XVI в. По-голяма е Кулата на Мешчиите до общината, а по-малката, Куртпашова, е точно до сградата на музея и приема посетители. Вътре може да видите нагледно как са се укрепвали някогашните владетели при опасност от вражески нападения. Кулата е поддържана и обновена, а на първия ѝ етаж има магазинче за сувенири и занаятчийски изделия.

В Регионалния исторически музей има зала, посветена на най-древната история – там е прочутата находката от с. Оходен – погребението на жена, наречена от археолозите Тодорка. Всяка година през юли на мястото на откритието се провежда Фестивалът за древни култури „Слънцето на Тодорка“, в който се демонстрират занаяти, бит и умения и дори ястия, с които се предполага, че са се хранили хората в праисторията.

Богатите сребърни и златни украшения, откривани в областта, показват, че от дълбока древност животът е бил охолен. Доказателства са и тракийските съкровища, откривани в района между Врачанския Балкан и Дунав. Те са изложени в отделна зала и сред тях се отличават златото от Могиланската могила, Букьовското съкровище, среброто от село Галиче. Венец на тракийското изкуство е Рогозенското съкровище, намерено случайно в двор на близко село. Собственикът разказал на кмета, обадили се до музея и предали намерените предмети. В следващите дни под ръководството на историка и археолог Богдан Николов се разкрива най-богатото съкровище, намирано някога по българските земи – общо 165 съда. Рогозенското съкровище е изложено в специална зала и се подгответе за нещо много специално – съдове от фино сребро с позлата, връх в изкуството на тракийските ювелири.

Възраждането е богато представено с книги, ръкописи и оръжия, използвани в борбата за свободна България. Музеят е запазил първия паметник, издигнат след Освобождението в България – този на Христо Ботев. Фигурата с вдигнат меч е изработена от скулптора Густав Еберлайн с пари, събрани от дарения. В музейната сбирка са запазени много свидетелства от революционната борба на Ботевите четници, а снимките и документите от първите години на Освобождението предизвикват доста размисъл какво са си представяли романтичните възрожденци и какво се е получило в действителност. Всяка година на 2 юни е тържествената заря-проверка, част от Ботевите дни – кулминацията в годишния календар на Враца. Младежите от града обикновено се качват на панорамната площадка, където е туристическият дом и паметник „Вестител на свободата“, откъдето наблюдават тържеството. А официалните лица са долу на площада под величествения паметник на поета.

Култура с традиции

Само няколко седмици след така дълго чаканата свобода в притиснатия към Балкана град се ражда едно момче, което ще изведе българската скулптура на европейската сцена. В Художествената галерия е изложено част от богатото творчество на Андрей Николов, редом с творби на Иван Фунев, съвременна скулптура, живопис и графики.


Все още на вълна култура, може да продължим разходката из центъра на града. Враца има голяма концертна зала, в която се организират изпълненията на „Симфониета–Враца“. За любителите на сценичните форми театърът има редовни представления, а през месец май се провежда Национален фестивал на малките театрални форми. Това е най-старият театрален фестивал в България, създаден преди повече от 40 години, и по време на него само за няколко дни може да видите най-добрите постановки от България и няколко европейски държави.


Враца се гордее с едно от най-старите читалища в страната – „Развитие–1869“, чиято сграда е паметник на културата. Строена е от оряховските архитекти Иван Васильов и Димитър Цолов и днес е домакин на концертите на местните фолклорни състави и духовия оркестър. Центърът на града е комбинация от стара архитектура (първата половина на 20. век) и мащабно социалистическо строителство. Получила се е известна хармония, която ще се обобщи след завършване на водния цикъл, когато общината планира повече озеленяване и пешеходни улици с велоалеи.


Враца е място и за модерен бизнес. От няколко години ентусиастите от „Враца софтуер общество“ обучават безплатно на компютърна грамотност, програмиране и маркетинг. Те преподават на ученици в средното образование и подготвят хора за IT индустрията. Началото им е скромно, но се развиват бързо и в момента Враца е един от центровете за обучения по IT умения. Почти всеки месец се правят и отворени събития, които всеки може да посети (следете ги на school.vratsasoftware.com).

 

Врачанска лютика и занаяти

Покрай културата и историята във Враца е грeхота да не се обърне внимание и на по-земните удоволствия. Дълги години Врачанският край е бил известен с качествено вино и богати реколти от грозде. Всяка година след гроздобера лозарите идвали в града да продават грозде и да купуват други стоки. Така започнал прочутият някога Врачански есенен панаир. След няколко десетилетия икономически и политически промени славата му останала в миналото, но от 2016 г. общината амбициозно решава да го върне в оригиналния му вид. Сега това е един от панаирите, на които можете да намерите само стоки от български производители и занаятчии (другият подобен е в оряховското село Селановци). Това е и място да направите бизнес контакти с производители – има сладкари, пчелари, биофермери. Допълнително забавление са концертите, организирани във вечерите на панаира. Чалгата е абсолютно забранена, набляга се на рок музиката. Там се изявяват и местните рок банди, които в друго време може да чуете в барове във Враца.


Врачанският панаир е точно такъв, каквито някога са били всички пазари и панаири – с музика, люлки, малки производители, които лично продават, както и с много вкусна храна. Скарата, включително сръбската, е на особена почит по целия Северозапад, а панаирът определено не е за вегани. Освен панаира, общината редовно организира и кулинарни фестивали, на които местни майстори предлагат специалитети. Опитайте от прочутата врачанска лютика, пълнените чушки, хлябовете и баниците с всякакви пълнежи. В близкото село Баница през пролетта правят и Празник на баницата, а наш фаворит е шипковият мармалад от село Паволче. Иначе врачани наблягат на скарата, с вкусни пърленки и зеленчуци за гарнитура.


Сигурни сме, че вече сме ви спечелили за каузата „Враца“ с тази разходка между богато минало, обещаващо бъдеще и много приятно настояще. Препоръчваме Враца във всеки сезон – топлолюбивите да знаят, че тук зимата е студена и снежна. Пролетно време от града се вижда Скакля – най-високият непостоянно течащ водопад на Балканите. Ако ви стане горещо през лятото – винаги можете да тръгнете към Балкана, който започва от последните къщи. Има велоалея от паметника на Ботев към комплекс „Чайка“ и оттам към Алпийския дом и маршрутите за катерене.


Как да стигнем Враца е на главния път Е-79, на 90 км от София по магистрала „Хемус“. Малко по-бавният и много живописен път е през Искърското дефиле. Има удобен и добре поддържан път през Плевен–Кнежа, а за пътуващите от Румъния – най-близкият граничен пункт е през ферибота при Оряхово. Има жп линия, пътуват и много автобуси. Гарата и автогарата са близо до центъра. От София има директни влакове, има и такива със смяна на Мездра. Ако идвате от Русе/Варна, трябва да се прекачите на Мездра.

Къде да отседнем: Има хотели и къщи за гости в града и близките села. Всички, които сме посетили лично досега, са били без забележка.

Не пропускайте: Дни на Ботев (началото на юни), Врачански есенен панаир, зала „Рогозенско съкровище“ в Историческия музей, фестивал „Слънцето на Тодорка“ до село Оходен, екопътеки и манастири във Врачанския Балкан.

Из района: Бърдарски геран, село Царевец в община Мездра, Черепишки манастир и „Седемте престола“.

Подходящо за: фестивали с кулинария, музикални събития, екотуризъм, градски и културен туризъм.