Врачанска хубост: От Люба Йоцова до Радост Тодорова

В началото на ХХ век: Нова мода налагат врачани в посрещането на Бъдни вечер и Коледа
23 декември 2020
Семеен зимен уикенд във Врачанския Балкан
19 януари 2021

Навярно сте чували за красивата врачанка, която притежава истинска класа и финес. Посещава градските забави и не остава безразлични дори големите имена – истински ценители на изкуството и красотата. Събирателният образ на тази местна хубавица – така наречената Мара Врачанка, през годините е имала достойни съпернички за титлата „най-красива на Света“. 

Първата Мис България е красивата врачанка Люба Йоцова, родена в семейството на един от най-големите търговци. Фамилията Йоцови остава следа като успешни търговци на яйца, дори най-големите на Балканите за времето си.

През пролетта на 2019 година, по случай 90 години от провеждането на първия конкурс за красота и 30 години от кончината на миската, красавицата, прочула родния край „оживя“ в спомените на своите съграждани с изложба, посветена както на нея, така и на знатния род, от който произхожда.

Експозицията „Една история, една фамилия, една Мис България…“ бе подредена от Младежки дом – Враца и Държавен архив – Враца. Изследователите, работили по темата – Весела Пелова и Росица Стоянова, разкриха, че финес, красота, висока образование и перфектно владеене на няколко езика били сред силните качества на първата Мис България. Тя е от етрополско потекло, родена във Враца и живее в София. А красотата и цялостното ѝ излъчване предизвикват истински фурор.

Първият конкурс „Мис България“ се провежда в Градското казино в София, най-голямата тогавашна зала в града след Военния клуб, в което днес се помещава Софийска градска художествена галерия, на 30 януари 1929 г. Организиран е от вестник „Зора“ на Даниел Крапчев. Журито е в състав: председател – проф. Асен Златаров; членове – Андрей Николов, Костанца Кирова, Добри Немиров, Стефан Иванов, Никола Маринов, Райко Алексиев и Данаил Крапчев. Имената са сред най-известните в сферата на изкуството и оценяват високо класата, която носи възпитаничката на френския колеж „Нотр Дам“ в Русе. Целта е с този конкурс България да покаже най-красивото си лице. Българският национален дух да бъде изобразен чрез красивата жена. И съвсем естествено Люба Йоцова предизвиква истински фурор при следващото си участие в конкурс.

Визията и познанията на 22-годишната Люба Йоцова ѝ носят високо признание – нарежда се сред първи пет на първия конкурс „Мис Европа“ в Париж. Дамата е забелязана сред десетки красавици и остава в съзнанието на журито като най-интелигентната участничка в конкурса. Люба Йоцова получава покана за участие и на „Мис Вселена“ в Америка през същата година, но тя отказва. Връща се в България, където още цяла година около нея се шуми, канена е навсякъде, аплодират я, искат ѝ автографи. По-късно се омъжва за юриста Васил Веселинов, има щастлив брак, ражда две деца.

Във Враца фамилия Йоцови остават следа не само като успешни търговци на яйца, но и като меценати и дейни общественици. 

За разлика от днес, преди 90 години няма никакви специални изисквания за физическите данни на кандидатките – ръст, гръдна обиколка, ханш. Достатъчно е да са неомъжени, между 16 и 25-годишни, български поданички, да се ползват с добро име, стройни, с елегантна фигура, красива глава с големи, изразителни очи, нежна усмивка, умни и скромни.

Почти 90 години по-късно, обаятелна красота, перфектни мерки, очарователна усмивка и магнетизъм отново обръщат погледите на България и Света към образа на врачанската хубавица – Радост Тодорова. Родена на 15 април 1995 г., завършила елитна гимназия, през 2014 г. младото момиче печели титлата „Мис Национален отбор“ като представител на родния си град. Само година по-късно Радост представя успешно страната ни на конкурса „Мис Вселена“. Тогава тя спечели сърцата на хиляди по цял свят с непринудената и искрена реакция, която показа към Мис Филипини Пиа Алонсо Вурцбах, когато я подкани да отиде и да вземе короната си. Часове по-късно българката беше дадена за пример как се оказва подкрепа в трудни моменти. Хаштагът #MissBulgaria стана популярен в социалните мрежи, като редица световноизвестни имена от шоубизнеса също го използваха. 

Така и изразът „Всеки има нужда от една Мис България в живота си“ придоби популярност в световен мащаб. Междувременно Радост стана рекламно лице на известни български и европейски марки, а през 2017 година отново насочи вниманието към красотата на страната ни и родния край като взе участие в клипа към песента „Зайди“.

Колкото и преходна да е красотата, то двете имена доказват, че в Северозапада се раждат едни от най-очарователните жени, готови да покорят с лекота дори световните подиуми.

В публикацията са използвани снимки от www.facebook.com/MissUniverse

Open Vratsa