Рогозенско съкровище

Прочутото Рогозенско съкровище е открито във врачанското село Рогозен и е най-голямото сребърно съкровище по нашите земи. То тежи повече от 20 кг и съдържа общо 165 предмета от сребро, някои от които са позлатени. Според специалистите това е и едно от най-значимите антични съкровища, открити в Югоизточна Европа, което е представило България дори в парижкия Лувър!


Удивително е, че е открито случайно, в зеленчукова градина в центъра на селото и то неотдавна – през 1985 г. Местен жител решава да изкопае водопровод в двора си и изведнъж, само на 50 см под повърхността, пред него се открива невероятна гледка – купчина сребърни съдове, наброяваща 42 канички, 22 фиали и една чаша. Известно време откривателят им ги съхранява в дома си и даже ги ползва, но бавно слухът за съкровището се разчува и той предава намерените предмети на сътрудниците на врачанския исторически музей. Археолозите продължават разкопките и не след дълго откриват още 100 сребърни съда. Така общият брой на предметите на Рогозенското съкровище достига 165 сребърни съда, от които 54 канички, 3 чаши и 108 фиали. Това е два пъти повече фиали, отколкото са всички фиали в музеите в Европа.


Няколко са версиите за собствениците на съкровището – най-вероятната е, че е принадлежало на знатен род от тракийското племе трибали, живяло по тези места. Според експерти от музея във Враца, то е събирано в продължение на много години – от 5 в. пр. Хр. до 40-те години на 4 в. пр. Хр. Според археолозите богатото находище показва, че по тези земи е съществувала силна тракийска държава, а нейните владетели са управлявали обширна територия извън пределите на днешна Северозападна България.

Вероятно  предметите от съкровището са придобити по различен начин – като плячка, чрез търговски обмен или като дипломатически подаръци, за което свидетелстват надписи от владетелите на одриското царство Котис І и сина му Керсеблепт. Един от най-интересните съдове е фиалата, представяща мита за Херакъл и Агве. Откриването на този съд, произведен в някое от ателиетата по Егейското крайбрежие, доказва активните контакти на местното тракийско население с останалите райони на античния свят – има съд, за който се предполага, че е дело на майстори златари от Персия.


Украсата на намерените предмети изобразява много сцени от религията на древните траки, в които централно място заема Великата тракийска богиня, представена като повелителка на природата и най-вече на животинския свят. Върху една от каните тя е яхнала лъвица и е въоръжена с лък и стрела.
Има различни теории защо съкровището е заровено в земята и то на две места. Най-разпространена е версията, че е укрито по време на военен конфликт: походът на Филип в Тракия (339 г. пр. Хр.), или „голямото келтско нашествие“ (279 г. пр. Хр.)


Полезна информация:

Можете да видите по-голямата част от Рогозенското съкровище в Регионалния исторически музей във Враца, а около 20 съда са притежание на Националния исторически музей в София.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa