Регионален исторически музей

Регионалният исторически музей във Враца отваря врати през 1953 г., но събирането на неговата експозиция започва от будни врачански читалищни дейци още след Освобождението.


Сградата е сред малкото в България, специално проектирани и изградени за целите на музей. Експозицията с обща площ 1500 кв.м съхранява знакови артефакти за европейската цивилизация, а и за историята на човечеството, което я прави задължителна част от плана с места за посещение във Враца. От създаването на музея в него са съхранени и експонирани над 180 000 културни ценности от всички епохи.


Посетителите могат да се запознаят с артефакти от световна величина като: уникалния глинен олтар с еленови рога и раннонеолитните погребения „in situ” от Оходен (6 хил. пр. Хр.), глинената плочка от Градешница (5 хил. пр. Хр.) с най-ранната протописменост в света, най-голямото в света тракийско съкровище от Рогозен (6 – 4 в. пр. Хр.), златното тракийско съкровище от Могиланската могила (4 в. пр. Хр.), сребърното тракийско съкровище от Букьовци (4 в. пр. Хр.), позлатеното тракийско съкровище от Галиче (2 в. пр. Хр.), единствената в България и втора в света част от богослужебна одежда на Св. Константин-Кирил Философ, Черепишкото евангелие, сребърно-златната църковна утвар от 16 – 17 век и др.


Музеят е разделен на няколко секции, които проследяват различни етапи от развитието на региона.


В приземието се намира зала "Археология", в която можете да видите артефакти от неолита до ранното средновековие. Сред най-интересните експонати са  двете погребения “in situ” от разкопките при врачанското село Оходен – най-ранната земеделска цивилизация в Европа (6 хил. пр. Хр.). Ще можете да видите погребаните в  ембрионална поза „Тодорка“ и „Христо“, както нежно са наречени от археолозите, които са ги открили. Двата гроба са във форма на овал, вероятно символизираща майчината утроба. Непосредствено до тях е и глинен олтар с еленови рога, олицетворение на мъжкото начало.


Не пропускайте да видите и уникалния нефритен амулет на Богинята майка, открит при разкопките край село Оходен и символ на фестивала за древни култури „Слънцето на Тодорка". Сред находките, изложени в залата, са вкаменелости от късния палеолит: челюсти на носорог и мастодонт, както и две глави на турове с огромни рога, открити в „Светилището на тура“ с скалния рид Калето край град Мездра.

„Вратица“ – така се е наричала Враца през Средновековието. Доказва го каменен надпис, който може да видите в частта, посветена на периода от 7. до 14. век. Надписът е намерен в местността Градище, в близост до емблематичния проход Вратцата и съобщава за дарение, което българският цар Михаил II Асен прави на местен манастир със специален „царски статут“.


В зала „Тракийски съкровища“ можете да видите едни от най-интересните находки от тракийския период.Там ще откриете златното съкровище, намерено в гробниците от Могиланската могила от центъра на град Враца  (4 в. пр. Хр.). Най-впечатляващи сред експонатите са наколенникът, изобразяващ тракийската богиня Бендида, и златният венец, носен от принцесата на трибалите, част от богатите находки на трите открити гробници в могилата. В експозицията ще видите и артефакти от сребърното тракийско съкровище от Букьовци (4 в. пр. Хр.), както и позлатеното тракийско съкровище от Галиче (2 в. пр. Хр.).

Съкровището от Рогозен се съхранява в отделна зала. То се състои от 165 съда (фиали, кани и чаши), изработени от сребро с висока проба и има общо тегло 20 кг. Първата част от съкровището е намерена случайно, а вторият дял е открит от археолозите от музея. Рогозенското съкровище е събирано от няколко поколения тракийски царе между края на 6. и 4. век пр. Хр. и представлява семеен сервиз, демонстриращ богатство и власт. Разнообразната и пищна украса носи чертите на самобитното изкуство на траките.

Не пропускайте да посетите също зала „Нова история“, в която може да научите повече за политическото развитие на врачанския край след Освобождението.

В зала „Първа Атомна“ пък може да видите уникални архивни снимки и филм, свързан с изграждането и експлоатацията на първата у нас и в Югоизточна Европа атомна електроцентрала „Козлодуй“. Експозицията е със съвременен и атрактивен дизайн и пресъздава атмосферата на една от командните зали на електроцентралата.

В експозицията „Zn Art – Музей от хартия“ са представени Zn Art многослойни реконструкции на избрани експонати от десет български музея, както и на други оригинали от праисторическата и античната епоха. Във втората зала са изложени реконструкции на паметници на културата от по-ново време, изработени по същата уникална технология, и авторски творби. Експозицията е синтез от изкуство, образование и хай-тек технологии.

Не пропускайте да видите и глинената плочка от Градешница (5 хил. пр. Хр.), за която се твърди, че е най-ранната протописменост в света – най-старите египетски йероглифи датират от 3200 г. пр. Хр.
Тръгвайки си от музея, се уверете, че сте видели и още един забележителен експонат – „Кириакодромион, сиреч Неделник“ (или само „Неделник“ или „Софроние“) е първата печатна книга на новобългарски език, съставена е от Софроний Врачански, и е издадена през 1806 г. в румънския град Ръмнику Вълча.


В структурата на Регионален исторически музей – Враца са включени Централна сграда, Лапидариум, Етнографско-възрожденски комплекс „Св. Софроний Врачански“, Етнографско-възрожденски комплекс „Никола Войводов“, Средновековната жилищно-отбранителна „Кула на Куртпашови“ с общо 21 постоянни експозиции, както и Художествена галерия с фонд от над 2 000 творби (сред които произведения на Владимир Димитров – Майстора, Златю Бояджиев, Емил Попов, Илия Бешков, Светлин Русев и много други).

 


Полезна информация: 

Повече информация вижте тук

Адрес: ул. „Давид Тодоров“ 3

Работно време на експозициите:

Понеделник – петък           9 ч. – 17:30 ч. (непрекъснато)
Почивни и празнични дни  9 ч. – 12 ч.; 13 ч. – 17:30 ч.
                                             12 ч. – 13 ч. (по предварителни заявки)
След 17 ч. се преустановява приемът на посетители в експозициите.
Почивни дни:      31 Декември и 1 Януари
Безплатен ден:    Всеки първи понеделник от месеца
 
Цени на билети и услуги:

Входни билети:
                            - за граждани                    4 лв.
                            - за учащи се                    1 лв.
                            - за пенсионери                2 лв.
                            - за деца до 7 г.                безплатно
                            - за инвалиди                    безплатно
Беседа:                                                          10 лв.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa