Паметник на Христо Ботев

На централния площад в град Враца се извисява и паметник на най-почитаният герой на града  - Христо Ботев, който намира смъртта си във Врачанския Балкан, недалеч от връх Околчица. 12-метровият паметник е открит на 2 юни 1964 г., като негов скулптор е Владимир Гиновски. Паметникът е част от скулптурно-архитектурен ансамбъл – до статуята на Ботев гори вечен огън, донесен от Одеса, а релефи изобразяват сюжети от Ботевото творчество и неговия боен път след слизането от кораба „Радецки“.

Всяка година на 3 март и на 1 юни, признателните жители на града и България се поканят пред паметника на Ботев и саможертвата му.

През пролетта на 1876 г. Ботев сформира четата си в Румъния, където по това време се намират много българи избягали от преследванията на Османската империя. Идеята на четниците е да се включат в започналото през април въстание в много български градове. За да пристигнат незабелязани в България четниците се качват от различни пристанища на австрийският кораб Радецки преоблечени като градинари. На пристанището в Козлодуй завземат кораба, заповядвайки на капитана да ги остави на българския бряг. Впечатлен от поведението и духа на революционерите Капитан Енглендер не само улеснил слизането на родния бряг, но когато във Видин бил поканен от Осман паша да натовари 1000 турски войници и да ги закара до Козлодуй, за да преследват четата, категорично отказал.  От Козлодуй започва и трагичния поход на четниците към Врачанския Балкан  - уви, въстанието в този край не е избухнало и те не получават очакваната подкрепа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa