Паметник – барелеф на режисьора Людмил Кирков

Едни от най-любимите български филми - „Оркестър без име“, „Момчето си отива“ и „Матриархат“, са дело на известния режисьор Людмил Кирков, роден във Враца (1933 - 1995 г.). Автор на паметника е скулпторът Милен Каменов, а откриването му е на 24 май 2019 г. - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Идеята за създаване на монумента е на инициативен комитет, чийто председател е актьорът Филип Трифонов, изиграл ролята на Ран във филма „Момчето си отива“ през 1971 г. Модерната визия на паметника съчетава формата на кинолента с барелефен портрет на режисьора. Под образа му е монтирана чешма, така че всеки, който се наведе да отпие от водата, да направи своя символичен поклон пред таланта на Людмил Кирков.

Людмил Кирков е сред най-големите творци в българското кино, създател на 15 култови български филма. На постамента от бял врачански камък със златни букви са изписани заглавията на неговите незабравими творби, сред които още „Селянинът с колелото“, „Не си отивай“, „Петък вечер“, „Равновесие“ и други. Много от култовите филми на режисьора са снимани в любимата му Враца.


Полезна информация:

Паметникът се намира на малък площад срещу Дома на науката и техниката, ул. „Полковник Лукашов“.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa