Могиланската могила

Враца е единственият град в България, в който е намерено истинско златно тракийско съкровище! И то не в крайните му квартали, а в самия център на града, в прочутата Могиланска могила. 


Съкровището е част от богат погребален комплекс, открит случайно през  1965 г. в двора на стара къща при изкопни дейности за блок. Археолозите се намесват навреме и откриват три гробници под полуразрушения от багера хълм. Конструкцията на гробниците се е срутила – най-вероятно е била дървена. Една от гробниците е разграбена още в древността, а останалите две, за щастие на археолозите, били недокоснати от иманярите. Във втората са открити останките на мъж – войн с въоръжението му, сред което и прочутия позлатен сребърен наколенник с изображение на Великата богиня-майка. С наколенника е свързана и една от загадките на съкровището – защо е само един? Подобен е случаят и с още три наколенници, намерените у нас и в Румъния.


В преддверието на едната гробница археолозите изравят тракийска колесница с два впрегнати коня – най-старата по нашите земи. В западната част откриват и скелета на момиче на 15-16 години, на чиято глава имало разкошен златен венец, изобразяващ лаврови клони, както и златни обеци с форма на жълъд, фино украсени със скъпоценни фигурки. Предполага се, че е погребана принцеса – любимата съпруга на тракийския владетел, вероятно ритуално убита, за да бъде с него и след смъртта му.


Ако сте любопитни как е изглеждала младата принцеса, посетете Регионалния исторически музей, където може да видите и реконструкцията на лицето на принцесата по намерения череп. Чертите на принцесата дават повод на учените-антрополози да твърдят, че вероятно не е тракийка, а дъщеря на знатен гръцки владетел.

В гробницата са намерени още 47 апликации от чисто злато, някои с надписи с името на одриския владетел Котис І, бронзови и керамични съдове и предмети, както и комплект от магически фигурки.


В третия гроб археолозите откриват скелети на мъж и жена със златни и сребърни съдове и скъпоценности. Богатите погребални дарове, намерените артефакти и гробниците дават основание на учените да твърдят, че най-вероятно в могилата са били погребани аристократи от владетелската династия на трибалите, 4 в.пр.н.е.


Полезна информация:

Голяма част от златното съкровище от Могиланската могила може да се види в Регионалния исторически музей или към описанието в платформата, в центъра на град Враца, недалеч от мястото, където са намерени.
Градинката, където е била могилата, се намира на ул. „Речка“, която е последната вляво, преди бул. „2 юни“, идвайки от централния площад на Враца.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa