Куртпашовата кула

Куртпашовата кула е един от символите на град Враца. Намира се точно на входа на Регионалния исторически музей. Височината ѝ е 11 м, а стените са по 5,90 м.


Със своя оригинален силует Куртпашовата кула напомня на останка от средновековен замък и до голяма степен това е вярно, тъй като е използвана за укрепено жилище на местен феодал, като част от имението му. Легендата гласи, че е принадлежала на  Курт Паша, с българско име Вълчо или Вълко, което на турски се превежда „курт“, т.е. вълк. Вероятно Курт Паша е бил част от така наречените аяни – местни боляри, които след завладяването на Балканския полуостров приемат мюсюлманската религия, за да запазят владенията и положението си, с което и административната привилегия да събират данъците по места. Това им е създавало врагове в лицето на изтерзаните местни жители. Кулите са служили и като убежище от външни нападения – в годините на турското владичество Враца е гарнизонно и попътно селище, нееднократно опустошавано и възстановявано. В горната част на кулата могат да се видят многобройни бойници или още наречени „мазгали“, през които върху атакуващите било посипвано горещо олио или катран.


Кулата датира от 17. век, но нейните елементи и начин на строеж сочат приемственост от крепостното строителство на Българското средновековие през 14. век, когато вероятно е била изградена и основата ѝ. 


Отвън е трудно да се забележи, че сградата има четири етажа. Първият етаж е бил пригоден за живеене, а също и за отбрана. Вторият е отделен от първия с двоен гредоред и пълнеж от хоросан и камъни, като целта е предпазване от пожар. В долната част зидовете са дебели 1,50 м, а в етажите – 0,90 м. Достъпът до вътрешността на кулата се е осъществявал чрез подвижна стълба, която е прибирана при опасност.


Полезна информация:

От 2012 г. Куртпашовата кула е отворена за посещение – на първия етаж функционира музеен бутик за продажба на сувенири и копия на музейни експонати. Можете дори за закупите реплики на съдове от Рогозенското съкровище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa