Комплекс „Вестителят“

Ако попитате врачани кое е най-любимото им място за неделни разходки, без колебание всички ще ви упътят към комплекс „Вестителят”, наричан още Хижата. Оттук се разкрива красива панорамна гледка към Враца - идеална дестинация за фотолюбителите.

Комплексът се намира в подножието на Врачанския Балкан и до него се достига посредством 463 стръмни каменни стъпала, както и обиколни алеи, които тръгват от края на площад „Христо Ботев“. Името на комплекса идва от емблематичния за града паметник „Вестителят на свободата“ – оттук на 9 ноември 1877 г. руският войник Петлак известил с тръбата си освобождението на града. Мястото става любимо на врачани след построяването на Туристически дом - Хижата - от хилядите доброволци на местното туристическо дружество през 1926 г.

Любопитен факт е, че комплексът е направен от Петър Дограмаджиев, който е първият врачанин, завършил архитектура във Виена. Той е изградил Хижата като старата карта на Европа. Дясната кула е в английски стил, средната част с покрива представлява Австрия, а лявата кула е като минаре.

През годините до наши дни той е служел за забавления, провеждане на общи събрания на туристическото дружество, туристическа спалня. През 2005 г. Хижата е почти изпепелена от пожар, възникнал в едно от помещенията, използвано за механа. На 9 ноември 2006 г. (129 годишнината от освобождението на града от турско робство) сградата е открита отново, след мащабна реконструкция с дарения на граждани на Враца и местната община.

Днес комплекс „Вестителят“ е приятно място, където можете да се разходите, да се подкрепите с напитки, докато се любувате на чудесната панорама и дори да поспортувате - изградена е малка фитнес площадка под боровата гора. За децата е обособена детска площадка, a до Хижата може да се стигне и по алея, предпочитана от майките с бебешки колички.

На първия етаж на Хижата е култовата едноименна механа. Тя е любимо място за венчавки и абитуриентски балове. Тук е снимана и една от сцените на филма „Момчето си отива“. Докато очаквате поръчката си, можете да разгледате и интересна фотоизложба, посветена на историята на туристическото движение в града.


Полезна информация:

Механата работи само в петък и събота, като предлага традиционна българска кухня и жива музика.

Може да продължите разходката си към любимия на врачани ресторант „Чайка“. За около 15-20 мин дотам ще ви заведе изградената наскоро алея, тръгваща под паметника на Вестителя. 
Оттук тръгват и няколко туристически маршрута – към село Згориград и водопада Боров камък.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa