Къща музей “Григорий Найденов”

Григорий Найденов (1854 – 1919)  е сред изтъкнатите исторически личности във Враца, неслучайно родната му къща е част от ЕВК „Св. Софроний Врачански“ – той е сред най-щедрите дарители не само за Враца, а и в цяла България.


Роден в знатно врачанско семейство на търговци, Григорий е страстен родолюбец и патриот. Дни преди обявяването на Руско-турската освободителна война преминава Дунава и се записва доброволец в сформиращото се Българско опълчение в Плоещ, под личното разпореждане на генерал Столетов. Найденов дарява средства за закупуване на коне за българските кавалеристи, с което е положено началото на конната сотня към Българското опълчение.
Воден от максимата, че „богатството е смертно, а добродетелта безсмертна“, на 10 януари 1919 г. в „пълно съзнание и пълно здраве“, Григорий Найденов завещава средства от многомилионното си състояние на Светия Синод, на БАН, на сиропиталище „Милосърдие“ в София и врачанското сиропиталище, на фонда за певческия хор при храма „Св. Александър Невски“, на врачанската църква „Св. Николай“, на останалите три черкви във Враца и на Черепишкия манастир. Последната, девета клауза в завещанието на Григорий гласи: „Всичкият мой останал свободен имот завещавам на родния си град за културното и икономическото преуспяване на населението му“. Пожелава да се открие и фонд за стипендии на ученици.


Вероятно заради любовта му към децата на Враца, в неговата къща е подредена уникална за България музейна сбирка –„Светът на детето от края на 19. и началото на 20. век“. 
Експозицията е разделена на две части, като на горния етаж е представен светът на градското дете, а на долния етаж – на селските деца от онази епоха. Изложбата представя дрешки, играчки и предмети от ежедневието. За миг се пренасяш в света на децата, израснали в онези времена, и ти се иска да седнеш на стария дървен чин, да разгърнеш пожълтелите страници на онези първи рисувани книжки, привилегия само за децата от богатите семейства. Сякаш виждаш красиво облечените дечица да тичат пред родителите си, излезли на разходка в неделя. И някак потръпваш при сравнението с живота на селските деца, слизайки в мазето на къщата, където е втората част от експозицията.


Сред най-интересните експонати от изложбата са автентична бебешка количка от началото на 20. век, дървено кошче и писано конче, парцалените кукли с кратунки, игрите на селските деца от кокалчета, мамулчета и други подръчни материали, свирките. За първи път ще видите и дървени проходилки – „стоялце“ и „проходалце“. 
Не пропускайте музейната сбирка, особено ако посещавате Враца с деца!


Полезна информация:

Виж информацията за ЕВК „Св. Софроний Врачански“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa