Етнографско-възрожденски комплекс “Свети Софроний Врачански”

Етнографско-възрожденския комплекс „Свети Софроний Врачански“ ще откриете в централната част на града, недалеч от пешеходната улица  на входа му е статуята на епископ Софроний Врачански, дело на скулптора Крум Дамянов.
Комплексът e съставен от три възрожденски къщи в характерния за този район архитектурен стил и две обществени сгради от същия период църквата „Свето Възнесение“, както и едноименното първо светско училище на Враца. Част от сбирката е и Музеят на файтона, разказващ за гордостта на врачани – фабрикантът Мито Орозов.
Музейната експозиция в комплекса онагледява чрез фотографии и автентични предмети традиционния бит, занаятите и обредите на врачанския край от края на 19. до средата на 20. век. Църквата „Свето Възнесение“ е също част от комплекса. С храма са свързани всички най-важни събития от просветния и обществен живот на града и национално-освободителните борби до Освобождението. В него е пял Васил Левски през 1872 г. Тук е осветено знамето на врачанските съзаклятници. Съхранява се и ценна сбирка от икони, включително рисувани от Захари и Димитър Зограф и майстори от Дебърската школа.

Изграждането на комплекса се осъществява постепенно в периода между 1972 и 1987 г. Първо се построява къщата-музей "Димитраки Хаджитошев" – един от най-заможните за времето си хора в Северозападна България. Къщата представя делото на великия врачанин, както и възстановка на интериора на градска къща от средата на 19. век. Интересната експозиция „Светът на детето от края на 19. и началото на 20. век“ може да разгледате в къщата на големият дарител на Враца – Григория Найденов.

В къщата на Иван Замбин са представени характерните за този край занаяти – златарство, лозарство и винарство, бубарство и копринарство. 
В две изложбени зали на първия етаж на възрожденското училище „Възнесение“, следвайки четирите сезона, са представени битът и обредите на местното население от втората половина на 19. век, както и на представители на каракачанската и банатската общности.

Залата на втория етаж на училището е посветена на Дико Илиев – основоположника на духовата музика в Северозападна България. Показани са духови и ударни инструменти, използвани от музикантите в оркестъра му, вещи и снимки на Илиев, както и Ключа на Враца, с който той посмъртно е удостоен за почетен гражданин.

Реконструираната в двора на етнографския комплекс фурна за хляб, геранът и каменните чешми, както и характерните за времето си зидове и порти допълват представата за традициите във врачанското възрожденско строителство.


Полезна информация:

Работно време:

Понеделник – петък: 9 ч. – 17:30 ч. (непрекъснато)
Почивни и празнични дни: 9 ч. – 12 ч.; 13 ч. – 17:30 ч.,
12 ч. – 13 ч. (с предварителни заявки)
Почивен ден: 1 Януари

Контакти:

+359 92 627 097 – Информация

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa