Болярската църква

Най-старата подземна църква във Враца носи името „Болярска църква Свети Никола“. Намира се в двора на митрополитския храм „Св. Николай Мирликийски“ в непосредствена близост до площад Христо Ботев, в центъра на града.


Църквата е изградена по всички изисквания на Османската империя за християнските храмове – да не надвишават височината на турчин, качен на кон. Вкопана е 4 м. под земята, като размерите ѝ са 7 м./3,80 м. (в западната част са разрушени около 3 метра – реалната ѝ дължина е била около 10 метра). Историческите сведения сочат, че е построена от болярина Георги в края на 16 век, чиято дъщеря е била омъжена за богат турски търговец в Цариград. Със сълзи на очи тя моли баща си да построи храм, в който да се молят за нейния грях, че е приела чужда вяра. В църквата е проповядвал Софроний Врачански в периода, когато е бил в града (1797 - 1803).


Болярската църква, както всички я наричат, била занемарена за повече от 70 години, когато през лятото на далечната 1943 г., при царуването на цар Борис III, врачанинът Петър Бучински я възстановява. Храмът е осветен от Митрополит Паисий, оглавяващ тогава Врачанската митрополия. Това е описано в каменния надпис, сложен над църквата.


Впоследствие през периода на комунистическата власт църквата е отново занемарена и идеята за повторното възстановяване на храма принадлежи на врачанския общественик Христо Илиев. С помощта на семейството му и приятели, възстановяването все пак отнема около една година. Храмът е тържествено открит през 2017 г. с благословията на врачанския Митрополит Григорий и с подкрепата на кмета на града Калин Каменов.
Той е посещаван от туристи от цялата страна и чужбина, водени от желанието да усетят в него духа на българската християнска история и да се върнат близо 5 века назад във времето.

https://bolyarskatsurkvavratsa.alle.bg/ 


Полезна информация:

Намира се в градинката зад Митрополитски храм Св. Николай

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa