Във Враца

Куртпашовата кула

Куртпашовата кула е един от символите на град Враца. Намира се точно на входа на Регионалния историческия музей. Висока е 11 метра, а стените и са по 5,90 м.
болярска църква

Болярската църква

Базиликата е изградена през 16. Век. Тя е най-старата и единствена подземна църква във Враца, както и сред малкото съхранени подземни храмове в България.

Регионален исторически музей

Регионалният исторически музей във Враца отваря врати през 1953 г., но събирането на неговата експозиция започва още след Освобождението от будни...
МФФ Врачанска пролет

Паметник на Христо Ботев

На централния площад в град Враца се извисява и паметник на най-почитания герой на града – Христо Ботев, който намира смъртта си във Врачанския Балкан...

Къща музей „Иван Замбин“

Къщата музей „Иван Замбин“ е част от комплекс „Св. Софроний Врачански“. Тя е своеобразен музей на занаятчийството и поминъка на хората от врачанския край.

Къща музей „Григорий Найденов“

Григорий Найденов (1854 – 1919) е сред историческите личности във Враца, удостоени с честта тяхната родна къща да е част от ЕВК „Св. Софроний Врачански".
църква_св._николай_(1).JPG

Митрополитски храм „Св. Николай”

Храмът е изграден на мястото на малка стара църква, построена през 1858 г. според тогавашните турски фермани. Строежът на новата църква започнал през 1865 г.

Паметник - барелеф на режисьора Людмил Кирков

Едни от най-любимите филми на българите за всички времена са филмите „Оркестър без име", „Момчето си отива“ и „Матриархат“. Те са дело на известния режисьор Людмил Кирков, роден във Враца (1933 – 1995 г.). Автор на паметника е скулпторът Милен Каменов, като откриването му е през 2019 г. на Деня на славянската писменост.

Кулата на Мешчиите

Кулата на Мешчиите или още известна като Часовниковата кула е сред символите на Враца. Тя е по-голямата от двете запазени средновековни кули в центъра на града.

Музей на файтоните

Във Враца след Освобождението е изградена и първата фабрика за файтони. Тя е дело на прочутия врачанин Мито Орозов, чиито файтони били най-модерните не само за България, но се продавали по целия...

Рогозенско съкровище

Прочутото Рогозенско съкровище е открито във врачанското село Рогозен и е най-голямото сребърно съкровище по нашите земи - тежи повече от 20 кг.

Етнографско-възрожденски комплекс „Свети Софроний Врачански“

Етнографско-възрожденския комплекс „Софроний Врачански" ще откриете в централната част на града...

Kъща музей „Димитраки Хаджитошев“

Димитраки Хаджитошев е една от най-интересните личности от Българското възраждане, за която повечето българи дори не са чували.
No Image

Могиланската могила

Враца е единственият град в България, в който е намерено истинско златно тракийско съкровище! И то не в крайните му квартали, а в самия център на града, в прочутата Могиланска могила.

Комплекс „Вестителят“

Ако попитате врачани кое е най-любимото им място за неделни разходки, без колебание всички ще ви кажат едно – комплекс „Вестителят“, още наричан от тях просто „Хижата“.

Open Vratsa