Струпешкият манастир „Св. пророк Илия“

Манастирът е разположен в красива планинска местност край село Струпец, в близост до меандрите на река Искър, по северните склонове на Стара планина.


Според оскъдни сведения Тържишкият или още Струпешки манастир е съществувал още от началото на 14. век, когато в околностите имало пазар (тържище), откъдето манастирът носи такова име – Тържишки. Според други сведения манастирът съществува още по времето на Второто българско царство и в началото на османското владичество е опожарен, като от онзи период оцелява съборната църква, за която се твърди че е  от 14. век. Архитектурният план обаче дава основание да се предполага, че тя е строена през 16. или 17. век, когато вероятно е и изографисана. Макар и значително повредени, старинните стенописи предизвикват интерес с реалистичните си тенденции и богата архитектурна декорация. Основите на църквата са кухи и това придава тайнствен акустичен ефект вътре в нея – доверете се и не пробвайте сами!


Възстановяването на манастира започва през 1824 г., когато богатият врачанец Димитраки Хаджитошин наел майстори, които работели през нощта, за да направят покрив на църквата. Според османските закони, ако една сграда има покрив, тя не се разрушава. Най-вероятно още по това време обновената обител е била предоставена на Черепишкия манастир за негов метох. През 1851 г. със средства на местните хора започва изграждането на нова жилищна част. Триетажната сграда, дълга близо 55 м, била окончателно завършена през 1857 г. В приземието ѝ има стопански помещения, а на другите два етажа – 18 монашески килии, гостни стаи и зимна църква.


През 1862 г. до съборната църква е изградена красива каменна чешма с четири чучура, украсена с каменни релефи. През годините манастирът е бил духовно и религиозно средище, давал подслон на Васил Левски и Никола Обретенов, които се крият тук, докато организират революционен комитет в село Струпец. В комитета тогава дейно участие взема и тогавашният игумен йеромонах Панталеймон.


Манастирът е горял три пъти, като през 1972 г. е опожарена почти цялата сграда. През 80-те години на 20. век започва реставрацията на стенописите, а в началото на 90-те години е построен и нов храм.
В момента манастирът се обитава от монахиня Магдалина, която призовава поклонниците, посещаващи мястото, към смирение и почитание към Светото писание и обителта на манастира.


Полезна информация:

Струпешкият манастир се намира на 4,5 км западно от село Струпец и на 21 км от град Мездра. До него се стига по тесен асфалтов път, като пред манастира има места за паркиране.
Ако искате да разгледате църквата към манастира, предварително е добре да се обадите на монахиня Магдалина: 0876 48 64 01. Манастирът не предлага настаняване и наблизо няма заведение за хранене.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa