Околчица – национален парк на Христо Ботев

Едва ли има българин, който не е чувал за връх Околчица  във Врачанския Балкан – тук през 1876 г. Христо Ботев и неговата чета водят три дни най-тежките си сражения с многократно превъзхождащия ги противник. Мнозина намират смъртта си, недалеч е и самото лобно място на великият български поет и революционер Христо Ботев.


На върха, познат още като Вола (1048 м), през 1926 г. е издигнат мемориален комплекс – огромен железобетонен опълченски кръст, почитащ загиналите за Освобождението на България от османско владичество Ботеви четници. Паметникът е с височина 26 м, като в основата му е обособен параклис на името на „Св. Георги“.


Мемориалният комплекс-парк „Христо Ботев“, се намира на 8 км от с. Челопек и на 20 км от Враца – до него се стига както по туристически пътеки, така и по асфалтов път, който е в сравнително добро състояние. Мястото за издигане на паметника е избрано през 1901 г. от специална комисия, в която участват и 9 от оцелелите Ботеви четници, които посочват мястото на последното сражение.


На около 0,5 км от върха, вляво започва пътека-маршрут, кръстена „По стъпките на Ботевата чета”, която води до лобното място на Ботев (на 2 км, в местността Йолковица). Маршрутът е кръгов (1 ч) и разказва за бойния път и съдбата на четниците. 

Недалеч, в местността Рашов дол при село Лютиброд,  се води и последното сражение на остатъка от четата. Дотам може да стигнете по туристически маршрут Връх Околчица – м. Погледец – м. Рашов дол – с. Люти брод"( 3 ч). 
Всяка година на 2 юни в подножието на паметника се провежда всенародно поклонение. Тук завършва и националният туристически поход по пътя на Ботевата чета „Козлодуй – Околчица“, който се провежда от 1946 г. насам без прекъсване. Паметникът е включен в списъка на 100-те национални туристически обекта.

На всеки две години, през август се провежда и музикалният фестивал Vola Open Air Festival, едно уникално парти под звездите в прекрасния Врачански Балкан – 48 часа с микс от бас, електроника, хип-хоп, дръм-енд-бейс и грайм, над 300 хитови български и чуждестранни изпълнители. Програмата се допълва и от циркови номера, акробатика и уъркшопове. Участниците са на палатки. Следващото издание на фестивала е 2021 г.


Полезна информация:

Печатът за книжките на 100-те национални туристически обекта може да поставите в къщата музей „Баба Илийца“ в село Челопек или в Регионалния исторически музей – Враца.


Имайте предвид, че пътят не се почиства при сняг и до късна пролет по северните склонове може да има снегонавяване и поледици. От град Враца до комплекса има историческият маршрут „Път на Ботевата чета“, с времетраене около 3 ч.
На поляната под паметника има малък заслон с барбекю-камина и места за пикник.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa