Лакатнишки скали

Лакатнишките (Осиковските) скали са комплекс от красиви скални венци, откоси, пирамиди и стълбове, пещери и карстови извори, разположени на левия бряг на р. Искър между реките Оплетненска и Пробойница. Името на скалите, а оттам и на прочутата гара под тях, идва от острата извивка, която прави р. Искър точно там и която наподобява лакът.

Лакатнишките скали представляват седименти главно от варовици от различни геологически епохи и пясъчници – лесно се виждат отлаганията на различните епохи. Образуването на скалния комплекс е свързано с оттичането на Софийския плиоценски басейн на север през Стара планина и образуването на Искърския пролом при оттеглянето на древното море. Процесите на дълбочинна ерозия неколкократно са затихвали, което е допринесло за развитието на многоетажна карстова система. Лакатнишките скали са обявени за природна забележителност през 1989 г.  и са в пределите на обособения по-късно Природен парк „Врачански Балкан”.

Най-атрактивната част от скалния венец при пещерата Темната дупка и карстовия извор Житолюб се посещава от туристи през всички сезони на годината. На тези скали е поставено началото на българския алпинизъм през 1925 г., когато по тях за първи път в България е използвано алпийско въже. Ако идвате с кола или влак от София, ще видите малка червена къщичка, кацнала в скалите.  Това е заслонът Орлово гнездо, построен през 1938 г. от алпинисти от тогавашния Българския алпийски клуб, предшественик на Българска федерация по катерене и алпинизъм.

Красотата на Искърското дефиле, близостта до София, както и множеството туристически пътеки и пещери привличат туристи по всяко време на годината. Районът е сред най-предпочитаните места за алпинизъм в България – обособени са над 20 алпийски тура с различна трудност.

В района има и над 100 пещери, повечето от които трудно достъпни карстови образувания – често ще срещнете и пещерняци в района. Много са и легендите за скрити съкровища, което прави мястото любимо и за иманяри.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa