Комплекс „Дядо Йоцо гледа“

Пътувайки през Искърско дефиле, не пропускайте мястото, от което слепият герой на Вазов „гледа“ с умиление към новата железница, споделяйки възторга си с репликата „Гледам българското!“.
От скалите, преди най-високото село във Врачанския Балкан, като на длан се разкрива най-красивата част на Искърското дефиле с минаващата в ниското жп линия. Местните жители на село Очин дол с гордост разказват, че именно тук Иван Вазов е черпил вдъхновение за разказа си „Дядо Йоцо гледа”, публикуван в сборника „Видено и чуто“ през 1901 г. 


„Пътниците, изправени на прозорците на вагоните да гледат живописните завои на пролома, съгледваха учудени на един рът отсреща, че стои един човек и им маха с шапка. Това беше дядо Йоцо. Той поздравяваше по тоя начин нова България.“

През 2005 г. на скалите край пътя за село Очин дол е издигнат паметник на дядо Йоцо. Скулптурата е изработена от бял врачански камък и е дело на скулпторите Моника Игаренска и Георги Тишков, по идея на краеведа от Очин дол Огнян Петров.
Около паметника е оформен малък комплекс с панорамна беседка и алеи за разходка. Има и механа със семпло меню от традиционни български ястия. До механата е обособен неголям паркинг, а срещу него, на стръмна полянка, местният самоук дърворезбар Недялко Атанасов е подредил своите дърворезбовани скулптори на животни.


Полезна информация:

Комплексът се намира на около 60 км по пътя София-Враца през Искърското дефиле. Няма как да пропуснете отбивката вляво – ще видите голяма табела с информация за туристическите обекти в  района.
Недалеч от комплекса е началото на туристическа пътека, свързваща Искърското дефиле с Врачанския Балкан. За 4 часа от разклона на пътя може да се стигне до хижа „Пършевица“. Ежегодно през месец май в околността се организира национален фолклорен събор „Де е българското”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa