Къща музей на баба Илийца

Макар на чужденците, незапознати с творчеството на българския писател Иван Вазов, да е трудно да се обясни коя е баба Илийца, едва ли има българин, който да не е чувал за разказа за патриотичната българка, спасила ранен четник от дружината на Ботев. Нейната къща е превърната в музей, като е предпочитано място за посещение от ученически групи.


Разказът „Една българка“ e вдъхновен от посещение на Вазов в село Челопек. През 1899 година, търсейки лобното място на Христо Ботев, Иван Вазов минава през Черепишкия манастир и спира да отдъхне в местната кръчма. Там чува разкази за подвизите на Ботевата чета и храбрата българка, живяла в това село. Името ѝ било Пенка и е оставила ярки спомени в съвременниците си. А болното внуче от разказа оздравяло и продължило заедно с братчето си рода на баба Илийца – неговите наследници разказват, че дядо им Дино дори след време прочел разказа на Вазов. Днес нейните праправнуци живеят в селото и поддържат жива легендата за Вазовата героиня. Една от наследничките ѝ, Диана Цветкова, е уредник в музея. Голям интерес за туристите представлява родословното дърво на прочутата българка.


В къщата е подредена експозиция от обзавеждане, черги, типични народни носии за този край на България и други предмети на бита от онова време. Най-важният експонат са трикраките столчета, принадлежали на баба Илийца.


Полезна информация:

Село Челопек се намира на 13 км от град Враца. Къщата е разположена в центъра на село Челопек. До селото се стига по асфалтов път през село Паволче, по същия път се стига и до паметника на връх Околчица.

Работно време:

лятно работно време /май-октомври/ : 9 ч. – 12 ч., 13 ч. – 18 ч.
зимно работно време /ноември - април/ : 8 ч. – 12 ч., 13 ч. – 17 ч.

Цени: 2 лв. за граждани; 1 лв. за студенти, учащи и пенсионери

Контакти: +359 88 228 48 06

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa