Божия мост

Едно от чудесата на врачанския край е природният феномен „Божия мост“, скрит край селата Лиляче и Чирен, на около 15 км от Враца.

„Божия мост“ е останки от повърхността на пещера, прокопана от река Лиляшка бара, като арката е висока 20 м и с ширина около 25м . Скалното образувание е с дължина 125 м и е едно от най-красивите карстови феномени в България. Легендата разказва, че боговете трябвало да минат по него, за да не газят в реката.

Намира се в долчинка под римската крепост Градище и до него води малка стръмна пътека, която започва непосредствено след крепостта, на около 10 метра. По пътеката има и малък кът за отдих и пикник. През лятото реката пресъхва и остават няколко вирчета с много жаби. Затова е местността е известна още и като “Жабокрек“.

Недалеч е и водната пещера „Понора“, както и красивата с вирчетата си местност „Тиганчето“.

Край село Чирен е и ридът Милин камък - едно паметно и историческо място, свързано с първия бой на легендарната Ботева чета на 18 май 1876 г.


Полезна информация:

За да стигнете до манастира, поемете по пътя за село Чирен, на около 15 км северно от град Враца, посока град Оряхово.
На разклона за моста, вляво, има обозначителна табела. От тук започва асфалтиран път в полето, който след около 2 км се разклонява.

Поемете по дясното разклонение, което стига до малък паркинг, където е препоръчително да оставите колата. От тук тръгва коларски път, който води до крепостта Градище. Пътеката започва непосредствено след последната кула.

За хапване в района Ви препоръчваме ресторант Лозница, който освен вкусна традиционна храна предлага и чудесна градина за отмора през топлите месеци.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa