В началото на ХХ век: Нова мода налагат врачани в посрещането на Бъдни вечер и Коледа

Кървавата скала край Вратцата
14 декември 2020
Врачанска хубост: От Люба Йоцова до Радост Тодорова
5 януари 2021

Нова, модерна традиция в посрещането на Бъдни вечер налагат врачанските туристи в началото на ХХ век. Как са съчетавали възрожденските обичаи с европейските и американски моди разказва Весела Пелова в сборника „Празничен народен календар от Врачанския край“.

Те въвеждат през 1926 г. общото Бъднивечерско веселие с гражданите, извън домовете им, в салона на новопостроения Туристически дом. Тази нова традиция, която бързо се налага сред ентусиазираните последователи на врачанското туристическо дружество, започва с една оригинална по замисъла си „Българска Бъдни вечер”. Прословутите с авангардните си идеи членове на дружеството съчетават смело и блестящо възрожденските обичаи, европейските моди и американските приумици. Затова в програмата на празника за Бъдни вечер присъстват коледарски хор и грамофонен оркестър, коледна седянка с печени тикви, питки с мед и орехи, баница с късмети, но и оракуване и изпитване на късмета и щастието; коледна елха със светещи гирлянди и украса от пуканки, бронзирани орехи и фъстъци; Дядо Коледа, който раздава символични подаръци със злободневни остроумия, написани от Никола Костов – Червен лиляк или Радослав Тричков, в съпровод с цигулкови изпълнения, томбола с печено прасенце, български народни песни, хора и ръченици и американско наддаване за торта. Над всичко това грее коледната звезда, монтирана на кулата на хижата.

Една от най-обичаната от децата празнични коледни прояви било организираното от Врачанската Популярна банка детско коледно утро с елха и подаръци за децата на всички клиенти.

На снимката: възпитанички на Девическата гимназия с учителката М. Андреева – 30-те години на ХХ в.
Източник: kartanavremeto-vratsa.org

След откриването на празничния сезон с изнасянето на традиционното никулденско представление, идвала и кулминацията на сезона – шумните коледни веселби. Те са отбелязвани с тридневни вечеринки и литературно-музикални представления в салона на читалището. Посрещането на Коледа,  Нова година и Васильовден заедно от врачани, извън домовете им е една от най-забележителните и празнични традиции, които налага читалището. Изнасянето на любителско театрално представление на втория ден от Коледа – 26 декември  датира още от създаването на Ученолюбивото дружество във Враца през 1869 г., по спомени на съвременниците. За Коледното представление избирали комедия или драма, а понякога и двете – според настроението и възможностите. В репертоара на трупата от  тези години четем : „Галилей”, „Райна княгиня”, „Разбойници”, „Иванко”, „Хъшове”, „Фросина”, „Възкресение”, „Змейова сватба”, „Срамежливият Дон Жуан”, „Майстори”, „Събуди се Тодоре”, „Жените командват”. Този репертоар се обогатява и усложнява през годините.

Първите Коледни и Новогодишни честитки носели лика на Ботев и възрожденците. Поръчвали се специално за поздравление на дарителите, на общинските власти и на офицерите.

 

Open Vratsa