Природна забележителност „Вратцата“

Вратцата е величествен пролом (ждрело) на река Лева в подножието на Врачански Балкан. Височината му е над 400 м и се издига от двете страни на пътя, лъкатушещ покрай реката.

Ждрелото е символ на Враца и е дало името на града. В Средновековието този пролом е наричан Вратица поради формата си, наподобяваща скалиста врата. Той е имал стратегическо значение в миналото — недалеч от него са запазени останки от средновековната крепост Вратица (10. – 12. век).

Отвесните скали на Вратцата са най-високите на Балканския полуостров — централната стена за катерене е над 360 м. Местността е рай за любители и професионални катерачи — тук ежегодно се провеждат републикански алпиниади и разнородни международни състезания.

На скалите са прокарани над 100 алпийски маршрута от всички категории на трудност, някои от които са емблематични за българския алпинизъм – „Огледалата“, „Втори конгрес“, „Винкела“, „Кучешки зъб“ и др. Скалният масив предлага на алпинистите огромно разнообразие от форми — големи надвеси и тавани, отвесни гладки плочи, цепнатини и комини с различни ширини, ръбове и вътрешни ъгли.


Полезна информация:

Ждрелото се намира на 2 км от централния площад на Враца, по пътя, водещ до пещера Леденика, ски писта Пършевица и красивото балканско село Згориград. Проломът Вратцата е обявен за природна забележителност през 1964 г. и е част от Природен парк „Врачански Балкан“.
Наблизо се намира Комплекс „Чайка“, към който има и ресторант с детска площадка и малко езерце – един от любимите на врачани и гостите на града. Запазете си маса, ако искате да сте сигурни, че ще намерите места!

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa