Белоглавият лешояд в Природен парк „Врачански балкан“

Знаете ли кои са най-големите хищни птици в България – това са белоглавите лешояди! Дължината на тялото им достига до 110 см, а размахът на крилете – до 260 см! Видът е включен в Червената книга на България и може да бъде наблюдаван на много малко места в страната – едно от тях е Врачанския Балкан. Величествените птици са върнати в естествената си среда след дългогодишната работа на природозащитните организации и природния парк. През 2019 г. на територията на парка трайно са задържани около 70 птици. Наричат ги „санитарите на природата“, тъй като се хранят с мъртви животни.

Лешоядът съжителства с човека от древни времена, но през 20. век много видове лешояди са изчезнали от България заради разхвърляне на отрова против хищници, отнемане на територии и липса на храна.

Дирекцията на Природен парк „Врачански Балкан“ е създала специална пътека, която ни разказва любопитни факти за тайнствения живот на белоглавите лешояди и ни дава шанс да зърнем тези впечатляващи птици от специално изграден наблюдателен пункт. Освен че кацат на труднодостъпни скали, лешоядите не обичат да доближават хората. Могат да бъдат видени по маршрута с помощта на бинокъл или оптична тръба. Ако искате обаче да сте сигурни, че няма да пропуснете срещата с тях, обадете се в Природозащитен център “Натура”, към ПП „Врачански Балкан“.

Маршрутът започва от центъра на село Долно Озирово и се изкачва се към волиерата, където лешоядите се адаптират преди да бъдат пуснати в природата. Завършва в местността Извора в подножието на скалния масив Котля. Преходът е с лек наклон и се минава за около 2 ч. При преминаване на пътеката, следвайте маркировката и не обезпокоявайте лешоядите.


Полезна информация:

Подходящ период за наблюдение на птиците е между април и септември. За информация и водач по маршрута позвънете в Природозащитен център “Натура” – тел. 092 660 318 или на Георги Стоянов на тел. 0878 734 503.
Село Долно Озирово е на 10 км от Вършец, на 25 км от Враца и на същото разстояние от Монтана. Разстоянието до София е около 100 км.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa