Пещерата Леденика

Идвайки във Враца, непременно включете в програмата си и посещение на пещерата Леденика, която е сред най-любимите туристически забележителности в България. Приема първите си посетители през 1961 г., оттогава е сред най-посещаваните ни пещери,а в последствие и един от 100-те национални туристически обекта.

Пещерата се намира на 16 км от Враца, като отклонението за нея е непосредствено след скалния феномен Вратцата, в едноименното ждрело на река Лева. Със своите многобройни образувания, фигури и скални драперии пещерата е една от най-красивите в страната. Популярна е и с ежегодните подземни концерти, които се изнасят по време на Ботевите дни, провеждани традиционно от 24 май до 2 юни. 

От 2019 г. любителите на класическата музика могат да се насладят на фестивала „Музика в пещерата“, който се състои през първия уикенд на септември.  

Пещерата е дълга 320 м и има 10 зали. Входът ѝ е разположен на 830 м надморска височина. Пещерата "Леденика" дължи името си на ледените фигури, които се образуват през зимата в първите две зали, наречени „Предверието“ и "Кръглата зала“ – ледени сталагмити, сталактити и сталактони. Обиколката на пещерата започва от него и продължава през ниския проход “Плъзнята”, като стига до малка кръгла зала. След нея има още едно стеснение, което води до „Голямата концертна зала”. В нея посетителите могат да видят интересни образувания – „Дядо Коледа”, „Главата на Великана”, „Къщичката на Баба Яга”.

Маршрутът за обиколката на Леденика продължава през железни мостчета и стига до малката и голяма пропаст.  След това минава по коридора „Завеските”, за да се стигне до „Бялата зала”. Най-високата точка на пещера Леденика се нарича „Седмото небе“. Атракция за посетителите е светлинното лазерно шоу.
В пещерата живеят 53 животински вида – късметлиите могат да видят и някой от 4 вида прилепи. Символът на Леденика е бръмбарчето Светломразец, което може да живее само в тъмното и се среща единствено в пещерите на Врачански Балкан.


Полезна информация:

Леденика е отворена целогодишно. Дори през лятото е доста хладно вътре – вземете си връхна дреха. Пред пещерата има и полянка с място за пикник, населено с приказни герои, и детска площадка. В Комплекс „Леденика“  можете да обядвате, през лятото дори да намерите място за къмпиране или да се насочите към нощувка в хижата и хотела. Конната база „Леденика“ към комплекса предлага и разходки в планината и около пещерата.


Повече информация за пещерата, работно време и цени може да намерите на сайта: 
http://www.parkledenika.org/, както и на тел. 092 623553

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa