Пещерата Темната дупка

Темната дупка е най-дългата старопланинска пещера (5300 м) и трета по дължина в България. Разположена е в скален венец над гара Лакатник, на 27 м над нивото на река Искър, на югоизточния склон на Козница планина – част от Западна Стара планина. 

Пътеката до пещерата започва от асфалтовия път, като началото ѝ е добре обозначено и започва от ресторант „Пещерата“. Изградени са парапети, пейки и беседки, които позволяват приятни почивки. Изкачването не е трудно, продължава между 5 и 10 минути. Пещерата не е социализирана за посещение и в нея влизат само опитни спелеолози! Ако все пак решите да надникнете вътре, носете си челници и удобни обувки, подът на пещерата е покрит с много камъни. Силно препоръчително е влизането да става с опитен водач, който познава лабиринта на природната забележителност.

Пещерата се състои от две галерии, свързани помежду си в сложна система от входове, галерии, разноцветни (червеникави и кафяви) пещерни образувания, водопади, сифони и други красиви скални образувания. Темната дупка е известна с подземните си езера, много от които са дълбоки до 3 м. Най-дълбокото е наречено „Пепи“ – 12 м. При друго от езерата, наименувано от пещерняците „Жековото езеро“, се появява подземната река, която тече по най-долния пещерен етаж и извира в карстовия извор Житолюб, оформящ красива каскада в подножието на ресторант „Пещерата“. При поройни дъждове дебитът му е 1200 л.

Темната дупка е една от първите изследвани и картирани пещери – първото известно посещение датира от 1912 г., когато академик д-р Иван Буреш проучва прилепите и фауната ѝ. Проучванията и изработването на точна карта продължават и до днес.

Пещерата е природна забележителност и е в границите на Природен парк „Врачански Балкан“.


Полезна информация:

Намира се на 59 км от град София, по пътя през Искърското дефиле – София-Своге-Мездра.
Достъпът до пещерата е свободен и безплатен – пещерата не е осветена и пригодена за посещения. До нея стига добре обозначена и обезопасена пътека.

Температурата е между 11 и 14 °С.

Водата не се препоръчва за пиене, тъй като вероятно е замърсена! Предполага се, че името на извора идва от водениците, които в миналото са млели жито на селата в района.

Под пещерата се намира и предпочитаният от гостите на района ресторант „Пещерата“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Open Vratsa