Туристически маршрути

вртатцата_(2).JPG

Природна забележителност „Вратцата“

Вратцата е величествен пролом (ждрело) на река Лева в подножието на Врачански Балкан. Височината му е над 400 м и се издига...
DSC_0014

Пещерата Леденика

Идвайки във Враца, непременно включете в програмата си и посещение на пещерата Леденика, която е сред най-любимите туристически забележителности в България.
горска пътека на приказките

Горска пътека на приказките

Ако идвате във Врачанския край с деца, непременно ги изненадайте с разходка по Пътеката на приказките, сътворена от дирекцията на парк „Врачански Балкан“ специално за тях!
екопътека_за_Лешоядите_(3).JPG

„Белоглавият лешояд в ПП „Врачански Балкан”

Знаете ли кои са най-големите хищни птици в България – това са белоглавите лешояди!
Скакля_(4).JPG

Водопад Врачанска Скакля

Най-високият непостоянно течащ водопад в България. Разположен е в един от най-живописните дялове на Врачански балкан, южно от град Враца. В зависимост от началната точка пешеходният маршрут, по който може да се стигне до него, е с дължина от 1,5 км до 5 км.
лакатнишки_скали_(2).JPG

Лакатнишки скали

Лакатнишките (Осиковските) скали са комплекс от красиви скални венци, откоси, пирамиди и стълбове, пещери и карстови извори, разположени на левия бряг на р. Искър между реките Оплетненска и Пробойница.

Пещерата Темната дупка

Темната дупка е най-дългата старопланинска пещера (5300 м) и трета по дължина в България. Разположена е в скален венец над гара Лакатник, на 27 м над нивото на р. Искър...
еко_пътека_Боров_камък_(1).JPG

Врачанска екопътека „Боров камък”

Идвайки във Врачанския Балкан, непременно си оставете поне половин ден, за да минете по екопътеката до водопад Боров камък, известна още и като Врачанската екопътека.
Vratsa_Peyzaj_3_800x 600

Врачански Карст

Обявен е за резерват с обща площ 1438,9 хектара със Заповед No.854 на Комитета за опазване на природната среда при министерски съвет от 10 август 1983 година, създаден да запази живописния и типичен за тези места карстов терен с разнообразни геоморфоложки образувания, уникална пещерна фауна, субмедитеранска флора и много реликтни видове.

Open Vratsa