Цветослав Йонов: Винаги съм вярвал, че фестивалът Vola Open Air ще прерасне в нещо голямо

Черепишката сабя е в десницата на легендарния войвода Христо Ботев до последния му дъх
21 януари 2021
Тефтерчето на Ботев в дигиталния архив
19 март 2021

Тази година събитието ще се стриймва и на живо в интернет

2008 година. Връх Вола. Било много топло и всичко се случило много лесно. Това е споменът, който се е запечатал в ума на Цветослав Йонов от първото издание на фестивала Vola Open Air преди 13 години. Роден е в Мездра, завършил Строителния техникум във Враца, занимава се с телевизия, кино, концерти, днес той подготвя осмото издание на фестивала, превърнал се в една неразривна част от развлекателните събития, заради които врачани и хората от региона се прибират, дори и посред лято, в родния си край.

„Винаги съм вярвал, че фестивалът ще прерасне в нещо по-голямо и ще остане през годините. Не съм имал никакви съмнения. Когато се захвана с нещо го докарвам докрай, въпреки че ми коства доста усилия и финанси. За 12 години събитието не е изкарало пари, а винаги е струвало повече отколкото съм намерил. Но винаги има баланс, с който успяваме да не фалира“, допълни Цветослав.

Според него обаче Балканът и магията, която носи Околчица, не са основните причини фестивалът да оцелее през годините. За него Vola Open Air е като завръщане у дома. А най-ценният ресурс е енергията на хората. 

„Причината приятелите ни да се прибират от далечните страни или от всевъзможни кътчета на България е самият фестивал. Това е и основният ни замисъл – хората да се срещнат, всеки път на едно и също знаково място, където да бъдат заедно“, каза Цветослав.

Разказа още, че идеята хрумнала първо на брат му Емил, а той веднага се запалил по организацията. Локацията също избрали лесно. Цветослав работи в сферата на шоубизнеса и е категоричен, че Околчица е най-подходящото място за подобни събития.

„Селото ни е Челопек, познаваме района и веднага преценихме, че това място има потенциал да се развива туристически. Инфраструктурата е добра и се заехме. Всичко стана много лесно. Артистите участваха безплатно и всичко ставаше на доброволни начала. През всички тези години обаче видяхме как всичко, като инфраструктура на самото място, запустява. Сега, въпреки големия си опит, влагаме много усилия и средства, за да направим безупречни условия за гостите и участниците и днес може да се похвалим с организация над средните нива за България. Всеки път си строим малко градче“, допълни организаторът.

За него Околчица е място, на което се развива като човек, защото през годините доста му е помогнало да израсне. И дори да не прекарва цялото си време тук, винаги организацията на фестивала е в главата му.

На нашите приятели децата им също пораснаха тук. Дори понякога ни казват, че когато ние остареем, те ще трябва да продължат да правят фестивала. Дотогава със сигурност ще издържим“, разказа още той.

Въпреки пандемията, интересът към фестивала и тази година е голям. Промоционалните билети са почти изчерпани, а всеки, който иска да си запази своето специално местенце под звездното небе, може да го направи през сайта: https://volaopenair.com/.

На 16 и 17 юли Балканът отново ще посрещне гостите на Vola Open Air 2021. Случването на осмото издание е и най-големият успех за основния двигател на организацията. Цветослав разкри за екипа на openvratsa.bg, че този път ще се случи нещо по-специално – благодарение на финансирането от Национален фонд „Култура“, през всички дни, фестивалът ще има възможност да се стриймва на живо през разнообразни видеоканали и социални мрежи.

На емблематичното място ще бъдат обособени 3 сцени, като 1 от тях ще остане немузикална, а вече са подготвили и доста изненади, които обаче все още ще запазят в тайна.

До края на февруари ще бъдат обявени и първите артисти.

„Засега залагаме на българските имена. Има интерес и от чужди изпълнители, но изчакваме да видим как ще се развие ситуацията с пандемията, ваксинацията и мерките, които постоянно се променят“, допълни организаторът.

Според него Врачанският балкан има огромен потенциал за развитие и всеки един човек може да допринесе за превръщането му в още по-привлекателно място. Такова е и посланието, което отправя към младите хора – да следват мечтите си и да ги реализират. Смело. Защото няма нищо невъзможно. И когато човек си постави цел – може да я постигне.

Неговата лична формула за успеха е работа – постоянство – вяра.

„И винаги да слушат музиката, която им е на сърцето“.

Open Vratsa