Семеен зимен уикенд във Врачанския Балкан

Врачанска хубост: От Люба Йоцова до Радост Тодорова
5 януари 2021
Черепишката сабя е в десницата на легендарния войвода Христо Ботев до последния му дъх
21 януари 2021

Зимата ни изправя пред трудния избор къде да се разходим през уикенда, особено сега в условията на ограничителните мерки, когато ни се иска да се заредим със здраве сред природата и дадем шанс на децата да излязат от домовете.
Защо да не опитате нещо ново – разходка във Врачанския Балкан и екскурзия, която да помогне на децата да посетят знакови места свързани с българската история и литература.

Ако идвате от София, ви предлагаме да минете през красивото Искърско дефиле, което отново е с по-спокойно движение, след отваряне на международният път Е79. Нека първата ви спирка да е в село Очиндол, което се намира на 70 км (2 часа) от столицата. Най-интересната забележителност на селото е монументът на литературния герой на Вазов от разказа му „Дядо Йоцо гледа“. Монументът е създаден по идея на местния родолюбец и предприемач Огнян Петров, който е убеден, че точно тук на хълма, от който се открива чудесна гледка към дефилето и железопътната линия, е мястото от което Вазовият герой, слепият Дядо Йоцо, е идвал за да „погледа“ новия живот в освободената му родина.

Внушителният паметник е част от комплекс, който включва и малък ресторант. Най-добре е да оставите колата на паркинга до ресторанта. На отсрещния хълм вниманието на децата ще бъде привлечено от интересна сбирка от дървени скулптури на дивите животни от Балкана. А пред ресторанта има и дървена фигура на динозавър и крокодил, който провокира въображението на децата и играта им. Дървените фигури са направени от самоукия майстор Неделко Атанасов от селото.

За комплекса си отделете около 30 мин. За ориентир, преди да тръгнете, сложете на вашия навигатор като дестинация „Дядо Йоцо гледа Врачански Балкан“. Отбивката е вляво и има указателна табела на пътя.

Предлагаме ви следващата спирка да е Черепишкият манастир, който е на 21 км от село Очиндол. Ако вече сте били в манастира или прецените, че предпочитате разходка сред природата, направо продължете към село Лютиброд, което е след 4 км и е разположено в изключително живописната долината на река Искър. Тук ви предлагаме да се разходите до историческата местност Рашов дол, в която е последното сражение на Ботевите четници през пролетта на 1876 г. Всяка година на 6 юни тук се прави и историческа възстановка, която поддържа спомена за саможертвата на четниците жива.

Оставете колата на паркинга, до посетителския център на ПП „Врачански Балкан“, намиращ се на метри от моста. Отсреща ще видите забележителния скален феномен Ритлите, около който в миналото е бил построен и загадъчният Коритенград, просъществувал до Второто българско царство. Гледката към природния феномен Ритлите е като декор на сагата „Властелинът на пръстените“ – внушителните отвесни скали разпалват въображението и впечатляват!

Преди да тръгнете към лобното място на четниците, поемете по пътечката, която води от паркинга към реката под посетителския център. Тук в началото има табло и макет на лодка, посветени на друг Вазов герой – Баба Илийца от разказа „Една българка“. Баба Илийца е историческа личност и свидетели разказват, е именно тук тя е пресякла реката, докато се опитва да помогне на ранения Ботев четник. Домът на тази велика българка е възстановен в съседното село Челопек като малък музей.

За местността Рашов дол поемете по пътеката веднага след моста вляво. Началото ще откриете по информационното табло за екопътека „Белите скали“. До местността се стига за около 15-20 минути, но имайте предвид, че се пресича жп линията, която е доста натоварена и е важно да сте внимателни при пресичане. Край село Лютиброд се намират и останки на две стари църкви, до които се стига лесно за около 5 мин, ако оставите колата си на малката полянка до пътя за Враца.
Ако не ви притесняват зимните условия и острите завои по пътя, поемете по третокласния път село Лютиброд – град Враца, така не само ще спестите от пътуването, но и ще можете да посетите къщата-музей на баба Илийца в село Челопек.

Но може да изберете и пътя минаващ покрай Мездра, за да продължите към град Враца, който е и следващата ни дестинация. Не пропускайте да се разходите в красивия, ремонтиран център на Враца, както и да посетите музеите в града. На сайта OPENVRATSA ще намерите много полезна информация за забележителностите в града. В Историческия музей можете да видите прочутото Рогозенско съкровище, както и тракийското съкровище открито в Могиланската могила в центъра на Враца. Вижте и двете средновековни кули от 17 век, определени от историците като „донжони“ – Кулата на Мешчиите и Куртпашовата кула. Донжонът е главната кула на замък или крепост, служеща за последната защитна позиция.

За да разгледате туристическите забележителности в центъра на града си отделете поне 2 часа. През зимният сезон на централния площад има и ледена пързалка, която работи всеки ден от 10:00 до 22:00 ч. Цената за 30-минутна сесия за деца и ученици е 3 лева, а за възрастни – 5 лева.

А може и да продължите направо към планината, особено ако в града е мъгливо. Пътят първоначално се извива край река Лева, минава и през внушителния скален феномен Вратцата. Точно преди скалите са останките от древното селище дало началото на града. Най-ранните находки са от тракийския период, 6 век пр.Хр., когато тук се заселват трибалите. След завладяването им от римляните изникнало рударско селище с монетарница за бронзови монети. Римляните вдигнали яка крепост, пазеща медните рудници от нашественици. Разцветът на региона идва по времето на Византия и император Юстинян. По време на Първата и Втората българска държава селището има важно стратегическо значение за региона.

Дори Враца да е потънала в традиционната за този сезон мъгла, високо в планината и на хижа Пършевица времето обикновено е слънчево и тихо! Отлично за шейни и ски за начинаещи! Има и малък влек. Хижата е любимо място на семействата от Враца за отдих през зимата. Пътят е реновиран през лятото на 2020 г. и е в отлично състояние, дори в зимни условия. Все пак имайте предвид, че има доста остри завои, както и че пред хижата е забранено паркирането, тъй като се води частен имот. Ето и телефона, на който можете да получите актуална информация за хижа „Пършевица“ и състоянието на ски пистите и влека: 087 810 3870.

Пътят за хижата минава покрай Хотелски комплекс „Чайка”, чийто ресторант е сред фаворитите на гостите на града и любимо място на врачани за семеен обяд през уикенда. Намира се непосредствено до местност Вратцата. Ако епидемичните мерките го позволяват и ресторантът е отворен – възползвайте се, но ви съветвам да направите преди това резервация!

В хижа Пършевица също ще намерите топли напитки и храна, но за да не се разочаровате, ако вече е свършило менюто или не ви се чака, подгответе се със сандвичи и термос с чай! Ще е истински забавно, ако и децата се включат в домашната работилничка за сандвичи – направете ги от вечерта, за да не губите време сутрин.

А ако не искате да се пързаляте, ви препоръчваме кратка разходка до удивителната с красотата си местност Кобилини стени! За да стигнете до местността предвидете около 30-40 мин. Пътеката започва в горичката зад хижа Пършевица. Върви се през поляните и пътеката е много лека и приятна, дори в сняг. Отделете си поне 20 минути да се полюбувате на красивата гледка, която ще се открие пред вас! Тук е мястото и за впечатляващо семейно селфи! По поляните водещи към красивия природен феномен ще видите и малко стадо подивели коне, които кротко пасат около пътеката.

И тъй като зимните дни са къси, ви препоръчваме да останете за нощувка във Враца или Врачански Балкан, където има хотелчета и хижи, които предлагат отлични условия. Сред тях са хотел „Кипарис“, почивна станция „Горски дом“, хижа „Леденика“, хижа „Пършевица“ и др. Във Враца също има много добри хотели, но ние ви препоръчваме да опитате и къщите за гости, които предлагат стаи и апартаменти подходящи за семейства с деца.

На сутринта в неделя може да посетите пещера Леденика, която е на 16 км от града. През зимата отваря в 8.30 ч. Пещерата е сред най-посещаваните в България. Името и идва от ледените сталагмити, сталактити и сталактони, които се образуват през зимата в близост до входа ѝ. Освен с красивите причудливи образувания, наподобяващи приказни герои, пещерата ще зарадва децата и със светлинно шоу .

На връщане към София се отбийте в град Мездра и посетете крепостта „Калето“. Следвайте знаците по пътя Е79 или задайте на навигацията „Археологически комплекс „Калето“. Крепостта се намира непосредствено край пътя и над река Искър.

Многобройните находки от разкопките на “Калето” и Мездра недвусмислено показват, че в края на Каменно – медната епоха тук процъфтява селище – занаятчийски център. Под крепостната стена, при разкопки през 2008 г., археолозите откриват ритуално-жертвено ”Светилище на тура”, възникнало преди около 6000 години и нямащо аналог в България. Заради местоположението си, по време на Великото преселение на народите, крепостта и градът са разрушавани и опожарявани нееднократно.
Под крепостта, на полянката, до информационния център в комплекса, има и макети на катапулт и стенобойна машина. Подредени са и малка експозиция от огнестрелни оръжия и униформи, както и етнографска сбирка. Обектът е включен в 100-те Национални туристически обекта. В неделя, през зимните месеци, работи от 9:00 до 19:00 ч.

За повече информация за забележителностите в района разгледате и сайта OPENVRATSA, както и следете нашата фейсбук страница: https://www.facebook.com/openvratsa.bg

Aвтор: Антония Чиликова

Open Vratsa