Паметник на загиналите при бомбардировката над Враца 1944 г.

Враца помни в историята си много драматични събития, но има едно, което оставя дълбок отпечатък - бомбардировката над града на 24 януари 1944 г. от съюзническата англо-американска авиация.
През Втората световна война България не води активни бойни действия, но въпреки това по настояване на английския министър-председател Уинстън Чърчил над страната започват въздушни удари с мотива, че Царство България е немски съюзник. Само в заключителния етап на войната през 1944 г. пуснатите бомби над страната са 43 954. Сред градовете, дали най-много невинни жертви, е Враца.

 

Част от историците твърдят, че град Враца е бомбардиран заради гъстата зимна мъгла над София, а според други – вместо жп гарата в Мездра. Върху нищо неподозиращото мирно население на града по обяд 84 американски бомбардировача изсипват над 380 бомби. Убити са 126 души, ранени са над 250 - изтребителите слизат ниско и обстрелват от упор мирното население с бордните картечници - Чърчил иска София да бъде превърната в „картофено поле“. Един от самолетите бива свален от картечница, разположена на Кулата на Мешчиите.
Разрушени са 234 сгради. Загиват цели фамилии, разрушени са домовете на 1 667 врачани. Сред разрушените сгради е и читалище „Развитие", църквата „Св. св. Константин и Елена”, занаятчийското училище. Най-сериозно са пострадали квартал „Предградие” и центърът, сринат почти до основи.  Трогната от трагедията на врачани, царица Йоана изпраща на кмета на Враца сумата от 20 000 лева за подпомагане на бедните семейства в града, пострадали от бомбардировките и загубили домовете си.
Бавно и дълго се възстановява градът, а врачани най-трудно преодоляват мъката си по загиналите близки. Сред загиналите са и дъщерите на нашия поета Йосиф Петров, Председател на откриването на VII Велико народно събрание на Република България. Впоследствие са изградени няколко бомбоубежища, но за щастие бедствие с такива размери вече не се повтаря.
На 1 юни 2014 г. с благотворителна кампания, организирана от Съюза на военните ветерани, врачани поставят 8-метрова паметна плоча от мрамор и гранит с имената на загиналите. Проектант и изпълнител е арх. Петър Златарски.


Полезна информация:


Мемориалът на загиналите във Втората световна война и бомбардировката над Враца се намира на централния булевард „Никола Войводов“.
Ето и видеоклип посветен на събитията на 24 януари 1944 г. https://www.youtube.com/watch?v=dOOIBXZspZQ&ab_channel=BulgarianNewsAgency

Open Vratsa