„Отвори Враца“ и ще я видиш както никога досега

Враца отваря врати за туристи с нова платформа “Open Vratsa”
11 август 2020
Разходка и наблюдение на белоглави и черни лешояди
31 август 2020

Спираща дъха природа, останките на най-старата жена в Европа, музей, посветен на „българския Хенри Форд“ Мито Орозов, едни от най-забележителните пещери и скални образувания в света – Враца и регионът ще очароват посетителите. Има по нещо за всеки: семейства, авантюристи, туристически групи, търсачи на усамотение.
Съкровищата на Враца са безмерни, но най-изобилен е нейният човешки потенциал. Платформата „Отвори Враца“ цели да разкрие това богатство, променяйки представите за региона като „западнал“ и създавайки предпоставки за икономическо развитие чрез туризъм.
И гости, и местни ще намерят подробна информация за интересни места и събития в града и региона. Каквото и да търси човек – добро кафе, уютна къща за гости, приятелски настроен музеен гид, неутъпкан маршрут или забавни занимания за деня, на OpenVratsa.bg ще получи различни предложения.
Но „Отвори Враца“ не е поредната туристическа платформа. Тя е жив, дишащ организъм, дело на млади ентусиасти, които желаят градът им да се превърне в оживено място, привличащо със своята природа, култура, история и хора. Сред тях са Бориана Статкова и Ивайло Йорданов, които след години странстване решават, че искат бъдеще в родния си град. Днес, освен че изграждат собствен бизнес там, Бориана и Ивайло подкрепят развитието на местни младежи чрез менторство, а останалата си енергия влагат в проекта „Отвори Враца“.
Накратко за Бориана:
26-годишната Бориана Статкова е живяла в Благоевград и Рим, преди да се върне в родната Враца преди три години. Занимава се с бизнес, откакто се помни – или по-точно „от възрастта, в която се научаваш да смяташ до 100 без калкулатор“. Има опит в търговията, писането, фотографията и администрирането на младежки програми. „Отвори Враца“ разчита на нея за организирането на събития и за връзките с бизнеса, институциите и всички, заинтересовани от проекта.
Накратко за Ивайло:
Ивайло Йорданов има успешна кариера и комфортен живот в София, но копнее за родния си град. Преди година осъществява желанието си и така започва най-активната и вълнуваща фаза от 28-годишния му живот – освен че популяризира проекта „Отвори Враца“ в онлайн пространството, е основател на първата агенция за цялостен дигитален маркетинг в града, лектор по дигитален маркетинг във „Враца Софтуер Общество“ и ментор в предприемаческа програма за тийнейджъри „Тийноватор“.
Фондация „Америка за България“: Какво е „Отвори Враца“?
Бориана Статкова (Б.С.): „Отвори Враца“ е една мечта. Дългоочакван проект, който да събере на едно място всичката необходима информация за събития, активности, атрактивни места за посещение, природни, исторически и културни дестинации за туризъм. Това е не просто работа, а кауза, която отстояваме.
Ивайло Йорданов (И.Й.): Проект, какъвто отдавна трябваше да има. Сайтът показва Враца в нова светлина. Вярвам, че ще бъде от полза не само за туристи, но и за хора, които търсят приятно място за живеене. „Отвори Враца“ ще покаже голяма част от добрите качества на нашия град.
„Америка за България“: Защо решихте да се присъедините към проекта?
Б.С.: Защото това е един дългоочакван проект и когато присъствах на първоначалната му презентация, бях много възторжена и, като врачанка, естествено имах особено мнение за някои дейности. Много се зарадвах, когато Климент [Йончев, от агенция Key Events & Communication, един от партньорите на инициативата, бел.ред.] се свърза с мен, за да сформираме екип. Защото никой няма да работи за Враца така, както ние, които сме взели осъзнато решение да се върнем да живеем тук, а и във времето назад сме доказали, че Враца за нас е кауза.
И.Й.: Още преди да се върна да живея отново във Враца, имах такава идея. Случайно разбрах, че Фондация „Америка за България“ и Община Враца също работят по такъв проект и решихме да обединим усилия.
„Америка за България“: Как бихте описали Враца с три думи?
Б.С.: Красива, неподправена и спокойна.
И.Й.: Спокойствие, възможности и красива природа.
„Америка за България“: Най-голямото богатство на вашия край?
Б.С.: Балкана и хората.
И.Й.: Здравословната среда. Начинът на живот го позволява.
„Америка за България“: Най-добре пазената тайна на Враца?
Б.С.: Истински добрите врачани.
И.Й.: За мен Враца няма тайни. Ако искаш да живееш, да се развиваш или просто да посетиш града, няма скрити неща. Повечето хора са отворени и биха помогнали да разбереш всичко, което те интересува.
„Америка за България“: Любимото ви място във Враца или региона?
Б.С.: „Хижата“ – същевременно оживено и спокойно място, на което можеш да останеш сама със себе си и мислите си, но и да срещнеш стар познат, който не си виждала от доста време, или пък приятел. Красиво място, неразривно свързано с града.
И.Й.: Алеите към комплекс „Вестителя“ или както го наричаме ние – „Хижата“. Живея до тях и с дебелата сянка до върха всяка сутрин подреждам мислите и задачите за деня. За награда след изморителното изкачване на стъпалата се открива панорамна гледка над целия град, която никога не омръзва.
„Америка за България“: Ако имам един ден във Враца, кои са местата, които трябва да посетя?
Б.С.: Така нареченият „развлекателен парк Леденика“ или казано по друг начин – живописният път, по който се стига до пещерата Леденика, както и красивите ѝ околности, и етнографско-възрожденският комплекс, ако се интересуваш от културата на региона. В двора на комплекса са разположени и малки занаятчийски работилнички, където можеш сама да направиш глинен съд или да видиш как се тъче килим.
И.Й.: Ако си с автомобил, спри на паркинга на централния площад Христо Ботев. Разходи се по дългата пешеходна зона в централната част, избери си място от секция „Кафенета и барове“ на OpenVratsa.bg и седни за час, за да разгледаш сайта и да си избереш кои забележителности в центъра да видиш. Можеш да разгледаш почти всичко, защото те са разположени много близо едни до други. След това се върни до автомобила, но не се качвай, а тръгни зад площада нагоре за дълга разходка до комплекс „Вестителя“. Наслади се на гледките отвисоко и на връщане не слизай по стъпалата, а се разходи по алеите. Една от тях има разклонение, което ще те отведе на разходка между високите 400-метрови скали на прохода „Вратцата“. Там има и приятно място за обяд, за да си починеш след ходенето. След това се върни към колата и за 20 минути без сериозен трафик можеш да обиколиш града и да спреш, където си харесаш. Не забравяй да провериш в секция „Събития“ дали няма нещо интересно, което да посетиш, докато си във Враца.
„Америка за България“: Какво да видя във Враца, ако имам цял уикенд?
Б.С.: Ако имаш намерението да идваш във Враца за уикенда, значи, че не бързаш. Мини през дефилето – там можеш да спреш и да разгледаш по-добре скалния феномен „Ритлите“, Лакатнишките скали и комплекса „Дядо Йоцо гледа“. На сайта можеш да намериш интересна информация за всички тези места. Освен това скалният манастир „Св. Иван Пусти“, който е на няколко километра от Враца, Регионалният исторически музей или водопада „Скакля“ в зависимост от това дали искаш да си активен или по-скоро да слушаш и разглеждаш.
И.Й.: След предложението за еднодневна обиколка на Враца, ако решиш да останеш – виж секция „Места за настаняване“ и си избери къде да преспиш или провери популярните платформи за настаняване. Вечерта планирай някоя разходка във Врачански Балкан, която да започнеш от ранната сутрин на следващия ден. Например екопътека „Боров камък“ е около пет часа отиване и връщане. Наслади се на природата на Балкана и след това, презареден, ще си готов да си тръгнеш, но със сигурност ще искаш да се върнеш.
„Америка за България“: Как бихте искали да изглежда регионът след пет години?
Б.С.: Основният негатив, който регионът ни има и пречи, според нас, е възприятието за хората от Враца. Това е причината да искам да имам възможността да видя моите познати около или над средната възраст, заразени с ентусиазма от това да има туристи в нашия град. Има много хора, които са скептични, и точно тях искам да видя след пет години и да чуя тяхното мнение. Искам градът и регионът да са по-познати на останалата част от българите.
И.Й.: Не искам много да се променя. Достатъчно е само да продължи тенденцията хората да се връщат и да променят средата, подпомагайки местната икономика. Това вече се усеща.
„Америка за България“: Довършете изречението: Който не е бил във Враца…
Б.С.: … трябва да дойде!
И.Й.: … не се е сетил да дойде. Сега с „Отвори Враца“ може да си избере причина!
„Отвори Враца“ е партньорска инициатива на Фондация „Америка за България“, Община Враца, рекламна агенция Key Events & Communication, агенция за дигитален маркетинг Evol.bg и безброй ентусиасти от Враца.

Източник: https://us4bg.org/

Open Vratsa