Местността Рашов дол

След драматичните боеве на връх Околчица (1876 г.) Ботевата чета се разпръсва. Групата на Георги Апостолов, член на Старозагорския революционен комитет, се спуска към Искърското дефиле. Целта им е да прекосят река Искър и да се отправят към вътрешността на страната. Оцелелите четници си проправят път към реката през непроходимите гори. Достигайки закътания Рашов дол и кошарата на баба Мария Цоловска от село Лютиборд, уморените четници решават да отдъхнат през нощта. Двете овчарчета - Петко Цоловски и Герго Кьопчов, подслоняват комитите, които на сутринта се насочват към бушуващите води на реката. Опитът им да я преминат обаче не остава незабелязан. След разгрома на четата башибозуците на Джамбулет бей и присъединилите се от Челопек редовни турски аскери вече са завардили брода и причакват четниците на ладията.

 След кратка престрелка комитите се скриват обратно в гората и се връщат на кошарите, където прегладнели, карат овчарчета да им приготвят качамак. В това време турците преминават Искъра и бързо тръгват по следите на четниците - неравният бой започва изненадващо. Когато Джамбулет бей на кон и с извадена в ръце сабя извикал: "Така се сече комитска глава", куршум смъртоносно го прострелва. „Така се убиват потисниците черкези!" - извикал раненият в боя и облян в кръв Георги Апостолов. Денят е 21 май (стар стил) 1876 г. 

Само двама от четниците успяват да се спасят. Главите на убитите Ботеви сподвижници са набити на колове и разнасяни за сплашване на раята. Башибозуците изкарват цялото население на недалечното село Скравена, за да поругаят убитите. Селските първенци Георги Стаменов и Петко Студенковски успяват да откупят главите и още същата вечер жените от селото ги измиват, увиват в домашно платно и погребват в двора на църквата. В с. Скравена е изграден мемориален комплекс в памет на загиналите Ботеви четници, където се съхраняват тленните им останки.
По традиция всяка година на 3 юни в местността Рашов дол се организира паметно честване и възстановка на боевете. Отслужва се и панихида в памет на загиналите. Не пропускайте и вие да станете свидетели на честванията, които събуждат патриотизъм и преклонение пред саможертвата на Ботевите четници!

Полезна информация:

Пътеката за Рашов дол започва непосредствено след моста на р. Искър. Първоначално върви покрай реката и след около 5 минути стига до жп линията. Трябва да прекосите на диагонал, като отсреща се вижда указателна табела. След около 15 мин. ще стигнете и до малката стръмна поляна, на която ще видите и копие на кошарата, в която са се крили четниците. Има и беседка за пикник. Оттук пътеката продължава за в. Околчица по т. нар. Ботев път. В селото има и къщи за гости.

Как да стигнем:

По пътя Лютиброд – Враца. Оставете колата на паркинга до Посетителски център „Ритлите“ и преминете пеша моста над реката. После следвайте пътеката, която е обозначена с информационни табели.

Open Vratsa