Кобилини стени

Врачанскят Балкан впечатлява с релефа си и с разнообразието от форми. Не са една или две гледките, които спират дъха на туристите. Но има място в планината, което ще ви очарова и ще ви накара да възкликнете „Невероятно е!“.

Това е малко известният скален феномен Кобилини стени – поредица от внушителни, почти отвесни скални венци с различна височина, ориентирани към Искърския пролом и разположени в южна и югозападна посока. Намират се непосредствено под най-високия връх на Врачанската планина - Бегличка могила. Преди милиони години тук е било дъно на древно море - скалите са седиментни (утаечни) и са образувани от черупките на морски животни. Ясно се виждат скалните пластове, нагънати под влияние на движенията на земната кора, превърнали някогашното морско дъно в стръмни възвишения.

Трудно достъпни от юг, откъм селата Очиндол и Оплетня, Кобилини стени се намират само на 40 минути ходене от хижа „Пършевица”, до която води прясно ремонтиран път. По поляните, изпъстрени напролет с цветя, кротко пасе стадо подивели коне. Пътеката минава и покрай в. Бегличка могила, който откъм хижата изглежда като невисок хълм. По пътеката освен с конете ще се разминете и с велосипедисти, любители на екстремните преживявания, които харесват стръмната пътека, спускаща се към селата в подножието.

Поляните между хижата и връх Бегличка могила изведнъж свършват в отвесните стени и се открива панорама към морето от склонове, които, укротени след пропастта, се диплят към дефилето като вълни. Малкият хълм, леко вдаден пред скалните стени, дава възможност всеки да запечата преживяването си във впечатляващи снимки. През октомври склоновете с широколистни гори са обагрени в златистата гама, а напролет – зелени и изпъстрени с пухкавото бяло на овошките, избягали от селските дворове към планината. Ако дойдете късно есен, селата и склоновете към Искърското дефиле са скрити от гъстите мъгли, над които грее слънце. Зимата искрящият сняг прави гледката почти нереална.
Погледнато откъм селата, скалистите стени изглеждат като непристъпна великанска крепост – местните легенди свързват мястото с митовете за Крали Марко. А разкази на иманяри твърдят, че в Кобилини стени Вълчан войвода е криел съкровището си, което мнозина са се опитвали да достигнат, но не могли, защото го пазел страшен змей със светещи очи.

Ако решите да се изкачите на билото откъм с. Оплетня или с. Очиндол, си отделете около 2-3 часа. Нагоре е стръмно, но пък на върха ще получите истинска награда за усилията си!

Полезна информация:

Хижа „Пършевица” се намира непосредствено до комплекса на мандра „Пършевица“, който не е гостоприемен за туристи, но пък в хижата можете да намерите топли напитки и супи, както и скара и пържени картофки. Но си отделете повече време, може да се наложи да почакате. До хижата има малък лифт и ски-писта. За връзка с х. „Пършевица”: тел. 0878103 870.

Open Vratsa