fbpx

Истории

26 октомври 2020

Врачанската Скакля изумила с красота и турския паша

Името на врачанския водопад Скакля e обвито с легендарен ореол. Местните разказват красива история: в края на турското робство, при един изморителен поход, османската войска преминала […]
26 октомври 2020

Скалните легенди за Крал-баѝр, Колеснѝцата, Кочиите

Величествените скали край Враца разкриват тайнствени легенди за героизъм и предателства. Някои от тях дори наподобяващи вълшебни разкази, но запечатени по магичен начин върху каменните масиви. […]
18 март 2020

Никола Войводов – врачанинът, вдъхновил Ботев

Малко се знае за Никола Войводов, врачанинът, който пръв в нашата история използва кораб за преминаването си през Дунава и начало на въстанически действия през 1867 г. Девет години подвигът му вдъхновява Христо Ботев, за превземането на кораба „Радецки“.
11 март 2020

Андрей Николов– Скулпторът, за когото България беше тясна

В началото на XX в. в Париж пристига бедният български студент Андрей Николов, спечелил стипендия за обучение по скулптура. Той ще се учи при големия Антоан Мерсие и ще придаде европейски мащаби на нашето скулптурно изкуство. Андрей Николов, роден във Враца през 1878 г., е една от най-значимите фигури на българската културна сцена.
11 март 2020

Врачанско и твърдините на вярата

В историята на българския народ поклонението и смирението вървят ръка за ръка. Поклонението е духовно пътуване към себе си. Обект за поклонение са светите места, свързани по някакъв начин с религията. За България това са преди всичко нашите православни манастири.
11 март 2020

Врачански Балкан

Враца е тясно свързана с планината – освен че се вижда от всяка точка, буквално от последните къщи или блокове в града започват пътеките, които се изкачват през шеметни гледки до скални венци, водопади, историческите местности и диви кътчета. Природен парк „Врачански Балкан“ е обиталище на много защитени видове и се радва на запазено биоразнообразие наред с приятни места за отдих и преспиване.
11 март 2020

Враца – бяла и красива

Враца е величествен град. От едната му страна се издигат скалите на Балкана, от другата се разстилат полета чак до Дунав, а между тях градът живее сред зашеметяващо древно наследство и ежедневие с вкусна храна за тялото и за душата.