Проф. Петър Стоянович представя „Несвършващо време. Спомени“ във Враца

Проф. Петър Стоянович представя „Несвършващо време. Спомени“ във Враца

Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца представя новата книга на проф. Петър Стоянович „Несвършващо време. Спомени“ (изд. „Книгомания”) на 3 април 2024 г, от 17:30 ч.
В нея авторът разказва историята на своя род, за София през 70-те, 80-те и 90-те години, за пътуванията и впечатленията си от Виена, където следва история, а по-късно защитава и докторат по философия. За първи път той разказва подробно за Иван Стоянович – Аджелето и д-р Петър Стоянович, за „борбата с домашните легенди“, за родителите си – Иван Стоянович, кинокритик, журналист и писател, и актрисата Ани Бакалова, за личните си спомени от „благините на социализма“, както ги нарича с ирония.
Изданието е с твърди корици, близо 400 страници и включва над 150 интересни снимки, от личния архив на автора, БТА, БНФ и др. Някои от тях са непоказвани досега и се публикуват за първи път.

„В един мемоар винаги има пикантерия, никога жълто. Трябва да присъстват епоха, рисунък. Характери! Разбира се, човек не може да е само задължен някому или само обективен спрямо фактите. Трябва да е по средата, ама същевременно да мирише на прясно изпечен хляб, та да му се дояде на читателя“ – пише авторът в предговора.

Това са спомени без утежняване на паметта. Равносметка без тъжна развръзка. Знание далеч от скучния академизъм. Рядка възможност да се надникне зад гражданската маска на един млад човек от късния социализъм, та чак отвъд промените. Без претенция за изчерпателност Петър Стоянович ни води из дебрите на интересната си родова памет, по сокаците на детството и пубертета, през сълзи се смее на тогавашната действителност.

Очакваме ви за среща с автора на 3 април (сряда) 2024 г. от 17:30 ч. в „Обща читалня“ на Регионална библиотека „Христо Ботев“ – Враца, ул. „Петропавловска“ 43.

Информация за Регионална Библиотека "Христо Ботев"

Регионална Библиотека "Христо Ботев"

Регионалната библиотека "Христо Ботев" е значимо културно място в града, което активно организира разнообразни събития. Тя е център за книгоиздаване, образователни програми, литературни срещи, изложби, лекции и други културни и образователни активности. Библиотеката не само предоставя достъп до богатия си литературен фонд, но и действа като важен форум за обмен на идеи и срещи на културния и интелектуален елит на общността. Тя играе ключова роля в развитието на културния живот и образователната среда на града, като привлича голям брой посетители от всички възрасти и интереси.

Локация на провеждане

Регионална библиотека „Христо Ботев“, улица „Петропавловска“, Враца, България
en_USEnglish

Share this landmark with friends

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

What are you looking for?

Don't forget to visit:

Gallery