Изложба „Пафтите – вселена от знаци“

Изложбата „Пафтите – вселена от знаци“ ще бъде открита в файето на РИМ – Враца. Идейната концепция и реализация е на етнографите Искра Тодорова, Десислава Тихолова и директора на РИМ– Русе – проф. д-р Николай Ненов.
Експозицията представя 70 накита от фонда на музея с различни големини, форми и мотиви.
Пафтите, както и повечето накити, използвани на Балканите, указват прехода от един социален статус към друг. Вярвало се, че символите и знаците, изобразени върху тях, са сакрални и предпазват хората от зловредни сили. Имат масова употреба, откриват се по пазарите, по-рядко се изработват по поръчка. Направени от злато, сребро, с вграден седеф или кост, те са белег за социални и имуществени различия, принадлежност към определена прослойка на обществото.
В изложбата са обособени няколко групи пафти: с растителни мотиви, с изображения на животни, съдържащи геометрична украса, небесни светила, религиозни мотиви, архитектурни мотиви, накити с филигран и камъни, с реалии. Освен знаци и символи, характерни за българската обредност, в изображенията на пафтите се откриват и модни влияния. Това е причината в тях да присъстват елементи от пищността на западноевропейския барок, от характерния стил на ХVІІІ век „леля деври“, разпространен из Османската империя, описван и като левантийски барок.

Информация за Regional History Museum

Regional History Museum

Регионален исторически музей, дом на съкровища и култура.

Локация на провеждане

Регионален исторически музей, булевард „Христо Ботев“, Враца, България
en_USEnglish

Share this landmark with friends

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

What are you looking for?

Don't forget to visit:

Gallery