Hristo Botev’s monument

На централният площад в град Враца се извисява и паметник на един от най-големите български герои - Христо Ботев (1848-1876 г.) - български поет, публицист и революционер, геройски загинал във Врачанския балкан, като воевода на двеста четници, решени да вдигнат българският народ на бунт срещу пет вековното Османското владичество - робство.

През пролетта на 1876 г. Ботев сформира четата си в Румъния, където по това време се намират много българи избягали от преследванията на Османската империя. Идеята на четниците е да се включат в започналото през април въстание в много български градове. За да пристигнат незабелязани в България четниците се качват от различни пристанища на австрийският кораб Радецки преоблечени като градинари. На пристанището в Козлодуй завземат кораба, заповядвайки на капитана да ги остави на българския бряг. Впечатлен от поведението и духа на революционерите Капитан Енглендер не само улеснил слизането на родния бряг, но когато във Видин бил поканен от Осман паша да натовари 1000 турски войници и да ги закара до Козлодуй, за да преследват четата, категорично отказал.  От Козлодуй започва и трагичния поход на четниците към Врачанския Балкан  - уви, въстанието в този край не е избухнало и те не получават очакваната подкрепа.

12-метровият паметник е открит на 2 юни 1964 г., като негов скулптор е Владимир Гиновски. Паметникът е част от скулптурно-архитектурен ансамбъл – до статуята на Ботев гори вечен огън, донесен от Одеса, а релефи изобразяват сюжети от Ботевото творчество и неговия боен път след слизането от кораба „Радецки“. Всяка година на 3 март и на 1 юни, признателните жители на града и България се поканят пред паметника на Ботев и саможертвата му.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Open Vratsa