Екопътека “Белите скали”

Екопътеката свързва най-интересните туристически места в село Лютиброд. Тя не е от типичните туристически екопътеки, които ще ви предизвикат с мостчета и адреналинови катерения, но пък ще ви разкаже много за богатата история на този край. Пътеката се разделя на две части, като първата част започва от моста над река Искър и за около 15-20 минути стига до историческата местност Рашов дол.

Пътеката е разделена от жп линията София – Мездра, затова трябва да се върнете обратно на моста. После пеша или с кола да минете по втората, по-кратка част от маршрута. След два остри завоя по пътя с. Лютиброд – гр. Враца ще стигнете до полянката, от която започва пътеката, към двете стари църкви – раннохристиянската базилика от 5 век и средновековната църква „Св. Георги Победоносец“ (12-14 век). Двете църкви са част от древното селище Коритенград, чиито руини се крият между внушителните скални Ритли.

Полезна информация:
Оставете колата на паркинга до посетителския центъра. Началото на екопътеката започва от Посетителски център „Ритлите”.
На метри зад центъра е мемориалнят комплекс „Баба Илийца” – мястото, на което героинята на Иван Вазов преминава река Искър с ранения четник.
Може да направите пикник на обособения кът до посетителския център или в местността Рашов дол. Ако сте рибари, река Искър предлага добри възможности за риболов недалеч от екопътеката.

Как да стигнете:
Ако идвате от София, минете през Искърското дефиле – така ще можете да видите и още много интересни забележителности в района, сред които Лакатнишките скали, к-с „Дядо Йоцо” в с. Очиндол и Черепишкият манастир, който е само на 5 км от селото, и др.

Open Vratsa