Чипровски килими

Добрите духове в Монтана
11 март 2020
Чипровци: Големите съкровища на малкия град
11 март 2020

Новото злато на Чипровци

Чипровският килим е лек, тъче се от вълнена прежда и е много издръжлив. Три са особеностите, които го отличават. Първо, килимът се тъче на вертикален стан, което е много по-бавно, трудоемко, но и по-прецизно и красиво отколнкото на хоризонталния. Вертикалният стан е само ръчен, не може да се замени с машинна сила. Второ – всяка фигура на килимите има символизъм, чието начало се крие дълбоко назад във вековете. Най-старите са канатицата, карачката (или „черноока булка“), по-късни са „цвеке“, мотивите „пилета“, пролетна и есенна лоза, а сред най-новите са „бомбите“, „саксийки“, „куфари“. Друго много важно за оригиналните килими – съчетаването на цветовете им трябва да е хармонично, да не е много шарено и прекалено ярко. Най-старите мотиви са от т.нар. „конструктивен период“, когато тъкачките са се подчинявали на все още слабо разработената техника. Едва по-късно са развили умения да тъкат в орнаментален стил. Триъгълните мотиви са с много древна символика и според етнографските проучвания символизират мъжа и жената, създаващи нов живот. В днешно време старата символика се е поизгубила и основно значение е придобил декоративният вид.

До края на XIX век боите са извличани само от природни багрила, затова и цветовете са били по-приглушени. По-късно навлизат синтетичните бои, но чипровчанки продължават да използват и природните. Известните ни яркочервени килими са плод на засилено търсене от по-ново време. С природни средства (обелки от лук със стипца) се постига керемиденочервено. Яркоаленото навлиза отвън чак през XIX век. Багрените с природни бои килими не избеляват и могат да се ползват поколения наред. В Историческия музей в Чипровци са изложени образци от различни периоди, някои са на повече от век и са идеално съхранени. Впечатляващ е огромен чипровски килим, който е стоял в богата къща в Свищов, преди да попадне в музея. Там е изложен и оригинален вертикален стан, а в някое от ателиетата в града може да видите на живо как се тъче килим.

Повечето майсторки се учили от майки и баби и са предавали уменията в семейството. До неотдавна в Чипровци е имало и паралелка по килимарство, но днес тя е закрита. Това поставя опазването на занаята в опасност, а и липсата на каквато и да е подкрепа или облекчения на ниво държавна политика прави работата на малкото занаятчии още по-трудна. Правени са неуспешни (и често неетични) опити изкуството на чипровския килим да се развива другаде, включително да се тъкат имитации. В оригиналните килими наистина си личат поколенията опит и умения на майсторките. Търсене на килими има, но през посредници се продават доста по-скъпо, отколкото на място. Ако искате да си купите истински чипровски килим и да подкрепите майсторките, отидете до Чипровци или се свържете с някоя от местните фирми.

 

Текст от луксозно хартиено издание с много снимки на издателство „Сиела“

„От Балкана до Дунав – идеи за пътешествия в Дунавска България“ (2018)

https://ciela.com/ot-balkana-do-dunav.html

Open Vratsa