Струпешки манастир „Св. пророк Илия“

Сгушено сред спиращи дъха планини край Струпец и криволичещата река Искър се крие едно скрито бижу – Струпешкият манастир. Това зашеметяващо място предлага на посетителите поглед към богатата история и уникалната архитектура на България, което го прави задължителна дестинация за всички, които обичат да изследват миналото.

Пътешествие в миналото на България: Разглеждане на Струпешкият манастир

С корени, датиращи от началото на 14 век, Струпешкият манастир е потопен в завладяваща история. Твърди се, че манастирът е кръстен на близкия пазар Тържище, който е действал по това време. Други сведения обаче сочат, че е създадена по време на Второто българско царство и е била разрушена през първите години на османското владичество, като от този период е оцеляла само църквата. Въпреки тези несигурности едно е ясно – манастирът има дълга и интригуваща история, която привлича хора от далеч и близо.

Архитектурата на манастира е също толкова завладяваща, с уникалните си характеристики, предлагащи поглед към миналото. Въпреки че някои смятат, че църквата датира от 14-ти век, архитектурният план предполага, че е построена през 16-ти или 17-ти век, през което време вероятно са направени стенописите. Тези древни стенописи, макар и значително повредени, демонстрират зашеметяващи реалистични тенденции и богата архитектурна украса, която ще ви остави поразени. Основите на църквата, които са кухи, предлагат мистериозно акустично качество на интериора, което не може да бъде възпроизведено никъде другаде.

През годините манастирът е претърпял значителни промени, като са направени няколко ремонта и допълнения към обекта. През 1824 г. заможният врачанин Димитраки Хаджитошин наема зидари, които работят нощем, за да възстановят покрива на църквата, а ремонтираните помещения впоследствие са предадени на Черепишкия манастир за женски метох. През 1851 г. на базата на местни дарения е построена нова жилищна част, която включва 18 монашески килии, стаи за гости и зимна църква.

Въпреки че е претърпял няколко пожара и разрушения през годините, манастирът е реставриран и поддържан с любов. През 80-те години започва реставрацията на стенописите му, а в началото на 90-те е построен нов храм. Въпреки че в момента манастирът се обитава само от една монахиня, Магдалена, нейните думи и учения намират отзвук у всички, които го посещават. Тя призовава поклонниците да живеят в смирение и благоговение към Светото писание и манастирската обител, напомняйки на всички ни за силата на вярата и духовността.

Струпешкият манастир: Скритото съкровище

Струпешкият манастир е изиграл важна роля и в историята на България, като е служил за убежище на национални революционери като Васил Левски и Никола Обретенов. Йеромонах Панталеймон от манастира също активно сътрудничи на комитета, превръщайки обекта в жизненоважна част от културното и политическо наследство на България.

Като цяло Струпешкият манастир е очарователна дестинация, която ще плени посетителите с богатата си история и зашеметяващата си архитектура. Това е място за тих размисъл и дълбока духовност, което ни напомня колко е важно да пазим миналото и силата на вярата да ни води напред.

Манастирът не предлага настаняване и наблизо няма заведение за хранене.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия