Паметник-барелеф на режисьора „Людмил Кирков“

Дузина от най-обичаните за българите филми на всички времена, напр. „Оркестър без име“, „Момчето си отива“, „Матриархат“, „Селянинът с колелото“ и др., са дело на родения във Враца Людмил Кирков (1933 – 1995). Неговият барелеф, открит през 2019 г. (на 24 май, Денят на просветата и кирилицата), е изваян от Милен Каменов.

Идеята за паметник на Кирков е на инициативен комитет с председател Филип Трифонов, актьорът, изиграл главната роля във филма „Момчето си отива“ от 1971 г. Барелефът съчетава формата на филмова лента с бюст на режисьора. Под статуята е добавен фонтан, така че пиенето от водата му да се превърне в символичен поклон пред таланта на Кирков.

С петнадесет култови творби, Кирков е един от големите в местната киноиндустрия. На постамента от врачански варовик на неговия барелеф са изписани със златни букви заглавията на всички негови филми. Няколко от тях са застреляни в родния му град.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия