Скален феномен „Ритлите“

Открийте спиращата дъха красота на Ритлите – едно от най-красивите скални образувания в Искърското дефиле! Тези отвесни варовикови скали са доказателство за силата на природата, образувана преди 120 милиона години, когато в този район е процъфтявало праисторическо море. Отдалеч те приличат на каруцарски стълби и се издигат на места до 80 метра, доминирайки стръмния югоизточен склон на Врачанската планина край Лютиброд.

Ритлите: българското природно чудо и древна крепост

Но „Ритлите“ не е просто природно чудо – той има и богата история, датираща от древни времена. Легендата разказва, че някога желязна порта е затваряла пътя към древната българска крепост Сердика, а Ритлите са изиграли решаваща роля в подпомагането на римляните да блокират изхода на Искърския пролом. Днес кулите на Ритлите все още носят останките от стари крепостни стени, напомняйки ни за легендарното минало на района.

Ритлите: Прозорец към българското средновековно наследство и спираща дъха природа

Наблизо ще намерите руините на стария български град Коринтград или Коритенград, укрепен със здрави каменни стени и бойници, които все още стоят и до днес. В района са открити девет средновековни български църкви, като най-запазената е от 10-12 век. Богатият археологически комплекс, включващ Коритенград и средновековната крепост Ритлите, е обявен за национален паметник на културата през 1979 г.

Но историята не е единственото нещо, което прави тази област специална. До Ритлите ще откриете Рашов дол, мястото, където Ботевата чета води последната си битка след смъртта на своя командир. Всяка година на 3 юни местните празнуват тържествата в чест на десетте мъже, загинали тук. А според легендата близкият Искърски брод е бил мястото, където Баба Илийца от емблематичния разказ „Една българка“ на Иван Вазов е пресякла реката – място, отбелязано с плоча.

Елате да разгледате „Ритлите“ и околностите, за да надникнете в очарователната история на България и зашеметяващата природна красота!

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия