Рогозенско съкровище

Впуснете се в пътешествие през историята и открийте невероятната история на Рогозенското съкровище. Намерено в село Рогозен край Враца, това съкровище е най-голямата сребърна находка в България с общо тегло над 20 кг и общо 165 сребърни предмета, някои от които позлатени. Според експерти това е и едно от най-значимите антични съкровища, открити в Югоизточна Европа. Дори беше изложено в Лувъра в Париж!

Голямото сребърно откритие на Рогозен: увлекателна история за древна България

Невероятното откритие на съкровището става през 1985 г. в зеленчукова градина в селото. Местен жител копае изкоп за водопровод и изведнъж само на 50 см под повърхността се появява нещо невероятно: куп сребърни прибори. Известно време късметлията ги държал вкъщи и дори сърбал ракия от бурканите, но след време новината се разнесла и той предал намерените предмети на Историческия музей във Враца. Археолозите продължили разкопките и скоро открили още 100 съда.

Смята се, че съкровището е принадлежало на знатен род от трибалите, тракийско племе, живяло в околностите. Според специалисти от врачанския музей находката е събирана в продължение на много години – от 5 век пр. н. е. до 40-те години на 4 век пр. н. е. Предметите най-вероятно са придобити по различни начини – като плячка, чрез търговия или като дипломатически подаръци.

Един от най-интересните предмети е фиалата, изобразяваща мита за Херакъл и Авг, а за друга се смята, че е дело на персийски златари. Украсата на предметите от съкровището изобразява множество сцени от религията на древните траки, в които централно място заема великата тракийска богиня, представена като повелителка на природата и особено на животинския свят. Съкровището е заровено в земята по някаква причина, вероятно по време на военен конфликт като кампанията на Филип в Тракия през 339 г. пр. н. е. или „Великото келтско нашествие“ през 279 г. пр. н. е.

Разкриване на тайните на Рогозенското съкровище: Пътешествие из българската история

Докато посещавате село Рогозен и Историческия музей на Враца, отделете малко време, за да станете свидетели на невероятното откритие на Рогозенското съкровище и да се потопите в богатата история и култура на България. Съкровището е не само напомняне за миналото, но и символ на сложните взаимоотношения и взаимодействия, съществували между древните цивилизации. Това е задължителна дестинация за всеки, който се интересува от археология, древна история и култура, и възможност да се възхитите на красотата и майсторството на 165-те сребърни предмета.

Съкровището дава ценна информация за живота и вярванията на древния тракийски народ и за това как те са взаимодействали с останалия древен свят. Наличието на предмети, изработени в егейски крайбрежни ателиета и от персийски златари, например, говори за нивото на търговия и обмен, които се извършват в региона. Сложната украса върху предметите също ни дава възможност да надникнем в религията и митологията на траките и централната роля на богинята в техните вярвания.

Фактът, че съкровището е заровено на две места, а не само на едно, добавя допълнителна интрига към откритието. Това може да предполага, че древните собственици е трябвало да се скрият и да заровят съкроището, за да го предпразят!

Посетете Историческият музей на Враца, тъй като не само показва Рогозенското съкровище, но и дава цялостен поглед върху историята и културата на региона. Музеят разполага с богата колекция от артефакти и исторически предмети, като посетителите могат да се запознаят с историята и културата на Врачанския край от древността до наши дни.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия