Регионален исторически музей

Върнете се назад във времето и открийте богатата история на Враца в Регионалния исторически музей. Откакто отвори врати през 1953 г., музеят е ценна дестинация както за любителите на историята, така и за любопитните пътешественици. Но събирането на артефакти, изложени в музея, е дело на любовта на будната общност на Враца, която събира и съхранява значими части от европейската цивилизация и историята на човечеството от Освобождението.

Открийте съкровищата на миналото в Регионален исторически музей Враца

Разположен в специално проектирана и построена сграда, музеят разполага с внушителните 1500 квадратни метра изложбена площ. Вътре ще откриете съкровищница от артефакти от световна класа, включително уникалния глинен олтар с еленови рога и ранните неолитни погребения „in situ“ от Оходен (6 000 г. пр. н. е.), глинената плочка от Градешница (5 000 г. пр. н. е.) с най-ранната протописменост в света и най-голямото в света тракийско съкровище от Рогозен (VI – IV в. пр. н. е.).

Изложено е и златното тракийско съкровище от Могиланската могила (4 в. пр. н. е.), сребърното тракийско съкровище от Буковци (4 в. пр. н. е.), позлатеното тракийско съкровище от Галиче (2 в. пр. н. е.) и единствената част в България и второто в света богослужебно облекло на св. Константин-Кирил Философ.

Разположен в специално проектирана и построена сграда, музеят разполага с внушителните 1500 квадратни метра изложбена площ. Вътре ще откриете съкровищница от артефакти от световна класа, включително уникалния глинен олтар с еленови рога и ранните неолитни погребения „in situ“ от Оходен (6 000 г. пр. н. е.), глинената плочка от Градешница (5 000 г. пр. н. е.) с най-ранната протописменост в света и най-голямото в света тракийско съкровище от Рогозен (VI – IV в. пр. н. е.).

Изложено е и златното тракийско съкровище от Могиланската могила (4 в. пр. н. е.), сребърното тракийско съкровище от Буковци (4 в. пр. н. е.).

Също ще намерите и позлатеното тракийско съкровище от Галиче (2 в. пр. н. е.) и единствената част в България и второто в света богослужебно облекло на св. Константин-Кирил Философ.

За любителите на религиозната история музеят съхранява и ценни артефакти като Черепишкото евангелие и сребърно-златната църковна утвар от 16-17 век. С над 180 000 културни ценности от всички епохи, съхранявани и експонирани, Регионалният исторически музей на Враца е задължително място за всеки, който се интересува от богатата история на района.

Музеят е не само хранилище на исторически артефакти, но и място за оценяване на изкуството, културата и духовността на хората, живели тук в миналото. Посетителите могат да се запознаят с вярванията и традициите на древните траки, да научат за историята и еволюцията на европейската цивилизация и да оценят красотата и майсторството на изложените артефакти.

Посещението на Регионалния исторически музей във Враца е възможност да се потопите в миналото и да оцените културното наследство на района. Музеят е съществена част от всеки план за посещение на Враца, а посещението на тази прекрасна дестинация ще ви остави с по-задълбочено разбиране за историята и културата на региона.

Посетителите могат да направят самостоятелна обиколка на музея, а експонатите са етикетирани на български и английски, което улеснява разбирането на значението на всеки артефакт. Музеят разполага и със специален екип от опитен и приятелски настроен персонал, който е на разположение да отговори на всички въпроси, които може да имате относно експонатите или историята на региона.

Преживейте историята на Враца с цялото семейство

Регионалният исторически музей във Враца е не само дестинация за любителите на историята, но и чудесно място за семейства. Музеят има специална зона за деца, където те могат да научат повече за историята чрез интерактивни експонати и забавни дейности. Има и малък магазин за подаръци, където можете да закупите сувенири за спомен от посещението си.

Едно от страхотните неща на Регионалния исторически музей във Враца е неговото местоположение. Музеят се намира в сърцето на града, което го прави лесно достъпен пеша или с обществен транспорт. Посетителите могат да комбинират посещението на музея с други популярни туристически атракции като историческия център на Враца, Врачанската крепост и Врачанската ботаническа градина.

В заключение, Регионалният исторически музей във Враца е задължителна дестинация за всеки, който се интересува от историята и културата на региона. Със своята впечатляваща колекция от артефакти от световна класа.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия