Пещера „Темната дупка“

Темната дупка е най-дългата старопланинска пещера (5300 м) и трета по дължина в България. Разположено е в скална скала над Лакатник, на 27 м над нивото на река Искър, на югоизточния склон на рида Козница, който е част от Западна Стара планина.

Пътеката за пещерата започва добре маркирана от асфалтовия път, близо до ресторант Пещерата. Той е добре ограден с парапети и има пейки и беседки, където можете да си починете по пътя. Това е леко изкачване с продължителност не повече от десет минути. Но самата пещера не е достъпна за случайни посещения, тъй като е подходяща само за опитни спелеози. Но ако все пак решите да надникнете вътре, носете фарове и удобни обувки, тъй като е тъмно и подът е осеян с камъни. Силно се препоръчва да бъдете придружени от опитен спелеолог, който познава добре лабиринта на пещерата.

Пещерата се състои от две галерии, свързани помежду си в сложен лабиринт от входове, галерии, многоцветни (червеникави и кафяви) пещерни образувания, водопади, сифони и други зашеметяващи скални образувания. Известен е с подземните си езера, много от които са с дълбочина до 3 м. Най-дълбоката, наречена „Пепи“, е дълбока не по-малко от 12 метра. Друго, наречено от копачите „Жековско езеро“, извира подземна река, която тече по най-ниското дъно на пещерата и изтича през Житолюбския карстов извор, очертавайки се като красива каскада в подножието на Пещерния ресторант. Дебитът на Житолюб може да достигне 1200 литра в секунда по време на силен дъжд.

Не пийте от водата, тъй като най-вероятно е замърсена – през 1983 г. тя предизвика епидемия от хепатит! Името Житолюб се свързва с водните мелници, които в миналото са използвали мощността си за обслужване на близките села.

Темната дупка е сред първите проучени и картографирани пещери в страната – първото известно посещение датира от 1912 г., когато проф. Иван Буреш изучава нейните прилепи и друга фауна. Проучванията, включително изготвянето на точна карта, продължават и до днес. Темната дупка е система от две основни свързани галерии. Температурата на околната среда е + 11 / + 14 ° C.

Пещерата е природна забележителност от 1962 г. и попада в територията на природен парк „Врачанска планина“.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия