Паметник на Христо Ботев

Враца, град с богата история и култура, е дом на един от най-емблематичните паметници в България. На централния площад на града се издига паметник на Христо Ботев – български герой, поет, публицист и революционер, трагично загинал във Врачанския балкан, предвождайки отряд от двеста четници, решени да се бият срещу петвековното владичество на Османската империя.

Неуспешното въстание: Трагичната съдба на Ботевите четници

През пролетта на 1876 г. Ботев сформира своя чета в Румъния, където много българи бягат от преследванията на Османската империя. Идеята на четниците е да се присъединят към започналото през април въстание в много български градове. За да пристигнат незабелязани в България, четниците се качват на австрийския кораб „Радецки“, преоблечени като градинари от различни пристанища. На пристанището в Козлодуй те превзели кораба, като наредили на капитана да ги остави на българския бряг. Впечатлен от поведението и духа на революционерите, капитан Ингландер не само улеснява десанта им, но и на поканата от Осман паша във Видин да натовари 1000 турски войници и да ги откара до Козлодуй, за да преследват отряда, той категорично отказва. Така започва трагичният поход на четниците към Врачанския Балкан, уви, въстанието в този край не избухва и те не получават очакваната подкрепа.

Поклон пред саможертвата: Паметникът на Ботев и неговата роля в българската история

Днес 12-метровият паметник се извисява в чест на Ботев и неговата саможертва. Статуята е открита на 2 юни 1964 г. и е изваяна от Владимир Гиновски. Част е от скулптурно-архитектурен ансамбъл, а релефи изобразяват сцени от творчеството на Ботев и бойния му път след слизането от кораба „Радецки“. Всяка година на 3 март и 1 юни жители на града и България се събират пред паметника, за да отдадат почит и да почетат завещанието на Ботев.

Докато посещавате град Враца, отделете малко време да се отбиете до паметника на Христо Ботев и да се потопите в историята и културата на България. Статуята е не само спомен за миналото, но и символ на духа на бунта и борбата за свобода. Това е задължителна дестинация за всеки, който се интересува от историята и културата на България и възможност да се поклони пред един от най-големите герои на страната.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия