Осеновлашки манастир “Св. Богородица”

Някога, в сърцето на българската Стара планина, е имало мистичен манастир – духовна светиня, която не прилича на никоя друга. Манастирът Осеновлаг, известен още като Седемте престола, е бил надежда за местните по време на османското владичество. И със своята очарователна история и завладяващи легенди, не е изненада, че сега той е един от най-интересните манастири в страната.

Пътуване във времето: Разкриване на историята на Осеновлашкия манастир

Произходът на тази забележителна забележителност датира от 10-11 век, където е служил за убежище на княз Георги, който приема монашеското име Гаврил. Твърди се, че манастирът е основан от седем боляри, които избягали в планината със семействата си, основавайки седем села близо до мястото. Но това, което наистина отличава това място, е неговата уникална църква, състояща се от седем олтара или престола, всеки посветен на български светец.

Въпреки че е частично унищожен от пожар, манастирът Осеновлаг е възстановен през 1815 г. и оттогава се е превърнал в културен център за местните жители. Той дори е давал подслон на местни бунтовници и вождове по време на османското владичество. А по време на Руско-турската война от 1770 г. манастирът е разрушен и всичките тринадесет монаси са убити. Но след подписването на мирното споразумение монасите успяват да го възстановят с помощта на Димитраки Хаджитошев.

Чудотворната икона и не само: Изследване на чудесата на Осеновлашкия манастир

Едно от най-ценните съкровища в манастира е чудотворната икона на Света Богородица, за която се твърди, че е донесена от Атонския манастир от игумен Гавраил. Той оцелява по чудо след турското нашествие и последвалия пожар, който унищожава голяма част от манастира. А със своите здрави стени и железни порти Осеновлашкият манастир е бил не само място за поклонение, но и символ на надежда и устойчивост за народа на България.

Докато се разхождате из двора на манастира, ще попаднете на мемориална плоча в чест на тринадесетте монаси, които са загубили живота си, защитавайки го. А ако се заслушате, може да чуете звъна на хлопката, вдъхновила прочутата балада на Иван Вазов „Клепалото звъни“. Твърди се, че е изкован през 1799 г. с желязо, взето от портите на близката средновековна крепост Калето – свидетелство за непреходната сила и решителност на манастира.

Така че, ако някога сте в България, не пропускайте да отидете до Осеновлашкия манастир. Това е място, където легендите оживяват и където миналото и настоящето се сливат по магически и незабравим начин.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия