Околчица – национален парк на Христо Ботев

Връх Околчица във Врачански балкан е национален символ на борбата за свобода на България. Тук през 1876 г. легендарният поет и революционер Христо Ботев и неговата дружина водят най-тежките си битки срещу Османската империя. Мемориалът на върха, извисяващ се стоманобетонен опълченски кръст, почита Ботевите съратници, загинали за освобождението на България.

Парк-паметник „Христо Ботев“: място за национална памет

Паркът-паметник „Христо Ботев“, разположен само на 20 км от Враца, е място за национална памет и поклонение. Всяка година на 2 юни в подножието на паметника се провежда национално възпоменание. В парка се намира и пътеката „По стъпките на Ботевата чета” – кръгов едночасов маршрут, проследяващ бойния път и съдбата на четниците.

Фестивалът Vola Open Air: Уникално парти под звездите

Vola Open Air Festival, който се провежда всяка година през август, е уникално парти под звездите в прекрасната Врачанска планина. Включващ микс от иновативна, некомерсиална музика, циркови номера, акробатика и уъркшопи, фестивалът привлича повече от 300 хедлайнери български и чуждестранни артисти. Участниците остават на палатки и се наслаждават на 48 часа непрекъснато забавление.

Връх Околчица: Задължителна дестинация в България

Недалеч от връх Околчица, в местността Рашов дол край Лютиброд, се намира мястото на последната битка на оцелелите Ботеви бойци. Тричасовата пътека от връх Околчица до Люти брод се запознава с невероятната планинска природа и историята на борбите за освобождение на България.

Връх Околчица е една от най-емблематичните и исторически дестинации на България. Вписан сред Стоте национални туристически обекта, той е място за поклонение и възпоменание за българите и очарователна дестинация както за любителите на историята, така и за любителите на природата.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия