Могиланска могила

Отправете се на едно незабравимо пътешествие до древния град Враца, където можете да разкриете завладяващите истории и съкровища на Могиланската могила.

Пътешествие в античния свят: Проучване на Могиланската могила във Враца

В сърцето на града се намира Могиланската могила, където през 1965 г. е открит богат гробен комплекс, разкриващ истинско тракийско златно съкровище. Този археологически обект предлага рядък поглед към културата на древните траки, предоставяйки уникална възможност за изследване на техните традиции и начин на живот.

Находката е част от изключителен гробен комплекс, който се състои от три гробници, които са били открити случайно при копаене на основите на бъдещ жилищен блок. Археолозите открили три гробници под полувкопания хълм, за които смятат, че най-вероятно са дървени конструкции, рухнали по време на работите.

Една от гробниците е била ограбена в древността, но другите две, за щастие на археолозите, са недокоснати от иманяри. Във втората гробница били открити останките на мъж – войн с неговото оръжие, заедно с известния позлатен сребърен наколенник с образа на Великата богиня-майка, който е свързан с една от мистериите на находката: „Защо има само един наколенник? „. Подобен е случаят и с още три наколенници, намерените у нас и в Румъния.

В преддверието на едната гробница археолозите открили тракийска колесница с два впрегнати коня, най-старата откривана по нашите земи.

Увлекателната история на тракийската принцеса, погребана във Враца

В западната му част са открити и скелет на 15-16-годишно момиче, чиято глава е украсена с прекрасен златен венец, изобразяващ лаврови клонки, както и златни обеци във формата на жълъд, фино украсени със скъпоценни фигурки. Предполага се, че погребаното момиче е принцеса, любима съпруга на тракийски владетел, вероятно ритуално убита, за да бъде с него в задгробния му живот.

Ако сте любопитни как е изглеждала младата принцеса, можете да посетите Регионалния исторически музей на Враца, където можете да видите реконструкцията на лицето й по черепа. Нейните черти карат антрополозите да твърдят, че вероятно не е тракийка, а дъщеря на знатен гръцки владетел.

Гробницата също така съдържа 47 украшения от чисто злато, някои с надписи, които споменават името на одриския владетел Котис I, бронзови и керамични съдове и предмети, както и набор от магически фигурки.

Враца: където историята оживява чрез тракийското златно съкровище

При разкопките на третата гробница археолозите открили скелети на мъж и жена, както и златни и сребърни съдове и скъпоценности. Красивите гробни дарове, намерените артефакти и гробниците дават основание на учените да твърдят, че погребаните в гробницата най-вероятно са аристократи от династия Трибали, датираща от 4 век пр.н.е.

Освен Могиланската могила, Враца предлага и редица други исторически и културни забележителности, които със сигурност ще направят вашето пътуване незабравимо. Разгледайте богатата история на града, като посетите Регионалния исторически музей Враца, където можете да научите за миналото на града, включително праисторическия и римския период.

За любителите на природата Природен парк Врачански Балкан предлага спиращи дъха гледки към Стара планина и нейните зашеметяващи скални образувания, които са идеални за туризъм, катерене и разглеждане на забележителности.

Със своята богата история и природна красота Враца е задължителна дестинация за всеки пътешественик, търсещ незабравимо приключение.

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия