Лакатнишки скали

Пригответе се да бъдете изумени от зашеметяващите Лакатнишки (Осиковски) скали! Тези невероятни природни чудеса са поредица от спиращи дъха скали, склонове, пирамиди, стълбове, пещери и карстови извори, които са разположени на левия бряг на река Искър, сгушени между реките Оплетненска и Пробойница. Името на тези внушителни скали, както и прочутата гара под тях, произлиза от острия завой на река Искър, който наподобява лакът, наричан на български „лъкът“.

Тези необикновени лакатнишки скали са съставени предимно от варовикови и пясъчникови отлагания от различни геоложки епохи, създавайки забележителен гоблен от цветове и текстури. Образуването на този впечатляващ скален комплекс е свързано с отводняването на Софийския плиоценски басейн на север през Стара планина и Искърския пролом, когато древното море се отдръпна. С течение на времето процесът на дълбока ерозия е причинил многобройни залягания, допринасяйки за образуването на сложна многопластова карстова система.

Открийте величествената красота на Лакатнишките скали: Разгледайте най-популярното място за алпинизъм в България

През 1989 г. Лакатнишките скали са обявени за природна забележителност и сега попадат в известния природен парк „Врачанска планина“. Едни от най-примамливите части на този склон са Темната дупка (Тъмната дупка) и карстовият извор Житолюб, които привличат посетители от цял свят през цялата година. Тези скали бележат родното място на българския алпинизъм, като първото използване на алпийско въже в цялата страна е извършено тук през 1925 г. Ако пътувате до района с кола или влак от София, ще забележите очарователна червена вила, кацнала на скалите – това е приютът Орлово гнездо. Този исторически заслон е построен през 1938 г. от алпинисти от Българския алпийски клуб, предшественик на Българската федерация по катерене и алпинизъм.

Лакатнишки скали: Природна приказка от пещери, карстови извори и зашеметяващи скали

Красотата на Искърския пролом, близостта му до София и множеството туристически пътеки и пещери го правят популярна дестинация за посетители през цялата година. Районът е едно от най-добрите места за алпинизъм в България, с над 20 алпийски пътеки с различна степен на трудност. Освен това регионът може да се похвали с повече от 100 пещери, много от които са труднодостъпни карстови образувания, които привличат пещерняци в района. И да не забравяме легендарните истории за скрити съкровища, за които се говори, че се крият в тези скалисти образувания, което прави Лакатнишките скали любима дестинация и за иманяри! И така, какво чакате? Елате и опознайте сами тази природна страна на чудесата!

Вижте ОЩЕ
ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

С уникално красива природа и богата и интересна история, град Враца е истинско райско кътче за любителите на туристическия живот.

Вижте ПРЕПОРЪЧАНИ
Активности

Чудиш се какво да правиш в града? Избери някоя от нашите препоръчани и подготвениз а теб активности, които града и околността имат да ти предложат.

bg_BGБългарски

Споделете тази забележителност с приятели

Facebook
Reddit
WhatsApp
Twitter
Telegram
Email

какво търсиш днес?

не забравяй да посетиш:

Галерия